Хуманитарна помощ за Украйна

Той включва отоплителни уреди, одеяла, строителни материали, походни легла, генератори, дрехи

06.10.2014 | 15:49 Редактор: Ирина Георгиева
Хуманитарна помощ за Украйна

В Украйна пристигнаха първите безпилотни самолети, които ще вземат участие в наблюдателната мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Тя трябва да проследи изпълняването на крехкото едномесечно примирие в сепаратисткия Донбас.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ще разположи летателните апарати по руско-украинската граница и в зоната на сблъсъци като част от мирното споразумение, което Москва и Киев сключиха на 5 септември.

На този фон на 7 октомври в Украйна пристига германски хуманитарен конвой от над 100 камиона. Той включва отоплителни уреди, одеяла, строителни материали, походни легла, генератори, дрехи. Конвоят ще стигне до Донецка област, но товарът едва ли ще бъде разпределен в зони, контролирани от  проруските сепаратисти.

Освен хуманитарна помощ, Германия обмисля да изпрати и войски в зоната на конфликта. Руски военни "вече присъстват" в зоната на конфликта и са участвали в очертаването на буферната зона съвместно с представители на ОССЕ и на Украйна.