fallback

Коалицията срещу джихадистите се разширява

Канада се включва в международната коалиция срещу групировката "Ислямска държава"

08.10.2014 | 11:40 Автор: Ирина Георгиева

Коалицията срещу джихадистите се разширява. Канада се включва в международната коалиция срещу групировката "Ислямска държава". Парламентът на северноамериканската страна одобри нанасянето на въздушни удари по обекти на групировката в Ирак. В бойните операции няма да бъдат използвани сухопътни войски.

Предложението беше внесено миналата седмица от консервативната партия на премиера Стивън Харпър, а то беше подложено на обсъждане. Харпър разполага с мнозинство в парламента, така че изходът от гласуването беше предварително известен. Предложението беше прието със 154 гласа за и 134 против.

Мярката разрешава въздушни удари в Ирак за период от шест месеца, като изрично посочва, че в бойни операции няма да бъдат използвани сухопътни войски.

Междувременно Федералното бюра за разследване на САЩ се обърна към сънародниците си за съдействие за разкриване на самоличността на маскиран мъж, който говори със северноамерикански акцент във видеозапис, разпространен миналия месец от джихадистите от Ислямска държава. 

В откъс от видеото, показан от ФБР, човекът, облечен в камуфлажно облекло, говори на английски и арабски, застанал прав пред мъже, за които казва, че са заложници на Ислямска държава.

От ФБР търсят и съдействие от обществеността и за идентифициране на американци, които се готвят да заминат да се бият в редовете на терористични групировки в чужбина или такива, които се връщат от джихад.

 

fallback
Още от Свят
fallback