Бойците от Ислямска държава засилиха атаките край турската граница

05.10.2014 | 13:35
Бойците от Ислямска държава засилиха атаките край турската граница

Бойците от Ислямска държава превзеха стратегически хълм над кюрдския град Кобане в Сирия, близо до границата с Турция, но напредъкът им бе спрян от нови удари на коалицията на САЩ и арабски страни.

Кобане се превърна в ключов във войната на международната общност с ИД.

На 4 октомври късно вечерта се водеха ожесточени боеве около Кобане. Джихадистите атакуваха в седемнайския ден на обсадата на града, съобщи сирийската организация, базирана в Лондон, Syrian Observatory for Human Rights, цитирана от Хюриет.

"ИД успяха в събота вечерта да превземат южната част на хълма Миштенур", каза директорът на сирийската група за наблюдение, Рами Абдел Рахман, цитиран от АФП.

Битката продължи и в ранните часове на неделя, 5 октомври.

В района на Кобане, наричан още Аин ал-Араб, са се чували тежки експлозии при прелитането на самолети на коалицията над града, съобщава репортер на АФП от турската страна на границата.

Десетки бойци на ИД са били убити в последните операции на коалицията.

Според сирийската група за наблюдение /Syrian Observatory for Human Rights/ на 4 октомври са били убити най-малко 33 джихадисти и 23 от защитниците на Кобане.

Ройтерс съобщава, че кюрдските части са участвали в битка с ислямистите, които се опитвали да превземат стратегическия хълм край Кобане.

Преводач в Кюрдската демократична партия в Кобани е казал, че ислямистите са атакували с танкове и гранатомети.

 

Офанзивата предизвика масово бягство на населението на града и околностите.

В Турция са влезли 160 000 бежанци откакто границата бе отворена на 19 септември 2014.

 

Ройтерс съобщава, че насилието се пренася и през границата, на турска територия. В неделя, 5 октомври, рано сутринта, снаряд е паднал на около 500 метра от браздата между двете страни, в Турция, близо до военната база Мурситпинар.

 

Турският парламент одобри на 2 октомври 2014 изпращането на сухопътни части в Сирия и даде възможност за разполагане на чуждестранни военни в Турция.

Кога и дали Турция ще се включи във водената от САЩ коалиция срещу Ислямска държава не е ясно.

 

Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ПКК и Ислямска държава в Сирия и Левант са едно и също за Турция.

"Погрешно да мислим за тях по различен начин.. " каза Ердоган на 4 октомври пред репортери в Синята джамия в Истанбул след молитвата за Рамазан.

Ердоган каза още, че ПКК /Кюрдската работническа партия/ се опитва да манипулира напрегнатата ситуация на границата, с наплива на кюрдски бежанци от сирийския град Кобане, където от една седмица джихадистите подновиха офанзивата.

 

ПКК е смятана от Турция, САЩ и ЕС за терористична организация.

 

В събота следобед снаряди попаднаха в сгради в турския град Суруч, провинция Шанлюрфа, на 15 км отграницата със Сирия.