fallback

Властите и протестиращите в Хонконг с консенсус за започване на преговори

Дискусиите ще се проведат в няколко кръга, при равно участие на представители от двете страни

07.10.2014 | 15:11 Автор: Мариета Иванова

Властите в Хонконг и представители на протестиращите постигнаха консенсус за започване на преговори. Те договориха няколко принципа, които ще залегнат в разговорите. Дискусиите ще се проведат в няколко кръга, при равно участие на представители от двете страни.

В случай на конструктивни решения – правителството на Хонконг ще ги приложи в най-кратки срокове.

Студентите от Occupy Central поставиха условие никой от останалите протестиращи по улиците и площадите да не бъде принуждаван на сила да се оттегли. Ако органите на реда го направят – преговорите автоматично се провалят. По този начин центърът на Хонконг все още е осеян с барикади, палатки и лозунги.

Активистите са ентусиазирани от новината за първите неформални срещи между техни представители и властите. Така вече втори ден не представлява препятствие за държавните служители, бизнеса и учениците.

Всички се върнаха към изпълнение на ежедневните си задължения.

59 крупни бизнесмени в Хонконг дори написаха писмо, адресирано до Occupy Central, в което призовават за опазване на обществения ред.

„Не го приемам. Целта на т. нар. Occupy Central е демокрацията, но резултатът е създаване на проблеми за образованието на децата им. Не мисля, че това е много добре,“ коментира Лутел Люунг, родител на 5-годишен ученик. - „Съгласен съм студентите или по-големите ученици да протестират, но нека дадат възможност на малките да ходят на училище всеки ден“!

Полицията задържа 37 души в последните 24 часа, заради агресивно поведение в центъра на финансовия мегаполис.

Други петима са задържани, по подозрение, че са организирали хакерски атаки срещу уеб сайтовете на правителството.

 

fallback
Още от Свят
fallback