Интензитетът на протестите в Хонконг намалява

Няма и следа от започване на преговорен процес, какъвто беше обещан от властите

06.10.2014 | 13:56 Редактор:
Интензитетът на протестите в Хонконг намалява
Интензитетът на протестите в Хонконг намалява

Интензитетът на протестите в Хонконг намалява. Стотици демонстранти все пак останаха зад барикадите по площадите, но държавните служители безпрепятствено стигнаха до работните си места в правителствената сграда. Няма и следа от започване на преговорен процес, какъвто беше обещан от властите.

Протестиращите изразиха твърди намерения да не сядат на масата за преговори, докато е на лице употреба на сила срещу тях. Кореспондентите на световните медии споделят заключението: Активистите от Occupy Central са подложени на тест за издръжливост – дали отново с настъпване на вечерта ще има ескалация на напрежението.

"Надявам се правителството да покаже по-голяма човечност. Ние сме обикновени хора. Нямаме никаква власт. Няма какво да дадем на правителството. Компромисът трябва да дойде от тяхна страна, а не от нас." - заяви Самуел Чанг, служител в адвокатска кантора.

Иначе част от протестиращите напуснаха площадите, след призивите от властите да бъде осигурени нормални условия за функциониране на бизнеса в града и образователните институции. Някои банки, които бяха затворени през последната седмица и търпяха ежедневни загуби, вече оперират нормално.

Вестникът, собственост на китайската комунистическа партия - People's Daily – днес посвещава 3 страници на протеста. В тях преобладава тезата, че гражданите на Хонконг скоро ще осъзнаят грешката си и ще подкрепят местните власти.