Бойците от Ислямска държава навлязоха в стратегическия град Кобани

Джихадистите развяха флаговете си в пограничния град, въпреки няколкодневната съпротива на кюрдите

07.10.2014 | 09:27 Редактор:
Бойците от  Ислямска държава навлязоха в стратегическия град Кобани
Бойците от Ислямска държава навлязоха в стратегическия град Кобани

Бойците на организацията Ислямска държава навлязоха в стратегическия град Кобани, разположен на турско-сирийската граница. Те развяха флаговете си в него, въпреки няколкодневната съпротива на кюрдите и въпреки офанзивата на американските и арабските самолети.

С танкове и артилерия джихадистите навлязоха в Кобани, впускайки се в тежки сражения с кюрдските бойци по улиците на града. Джихадистите вече контролират няколко квартала, но не и центъра на града. Стотици цивилни граждани са напуснали домовете си само в последните часове, според базираната във Великобритания Сирийска обсерватория за човешките права.

Завладяването на Кобани би помогнало на екстремистите да осъществят пряка връзка между позициите си в сирийската провинция Алепо и тези в района на Рака, на изток. Така те ще получат широк, безпрепятствен контрол на голяма част от сирийско-турската граница. Това пък ще предизвика НАТО да инициира стратегия за защита на Турция, която е член на Алианса и вече помоли за такава.

Сирийските кюрдски сили дълго време успешно парираха опитите на Ислямска държава да пробие редиците им. В последните дни и седмици обаче, все по-добре въоръжените екстремисти, заради заграбеното военно оборудване от сирийски и иракски военни бази, стават все по неудържими на бойното поле. Засега призивите на кюрдите за по-сериозна сухопътна военна помощ оставан нечути,въпреки наличието на десетки турски танкове в готовност, в близост до Кобани.