fallback

България е в средата на класация по брой наказателни процедури от ЕК

Към края на 2013 година срещу страната ни са открити 42 процедури

01.10.2014 | 15:49 Автор: Ирина Георгиева

България се оказа в средата на класация на ЕK по брой заведени наказателни процедури за неизпълнение на задълженията като член на ЕС. Това показва справка на Брюксел. Към края на 2013 година срещу страната ни са открити 42 процедури, 11 от които са за закъсняло транспониране на европейското законодателство.

Наказателните процедури се завеждат при неизпълнение или непълно транспониране на европейските закони и практики в националното законодателство. Процедурата срещу България пред Европейския съд е свързана с непълното приемане на правилата за вътрешния енергиен пазар.

Данните на ЕК показват плавно намаление през годините на броя на наказателните процедури, водени срещу държавите членки. През 2009 година например отворените процедури са били 2900, а през 2013 година броят им вече е 1300. Запазва се обаче посоката повечето от откриваните процедури да бъдат свързани с нарушения в областите на околната среда, данъците, превозите и вътрешния пазар и услугите.

Рекордьори по брой на откритите процедури през миналата година са Италия, Испания и Гърция. Най-рядко са завеждани наказателни процедури Латвия, Малта и Естония. Държавата с най-малко регистрирани прегрешения е Хърватия – само 2 на брой. ЕК изготвя детайлни справки за страните и как те се справят с транспонирането на европейското законодателство от 1984 година насам.

fallback
Още от Свят
fallback