Магическото число, което може да сложи край на епидемията от ебола

Според най-лошия сценарий на американския Център за контрол на заразните болести до края на януари могат да се заразят 1,4 милиона

27.09.2014 | 10:15 Редактор: Георги Стоянов
Магическото число, което може да сложи край на епидемията от ебола

Има доста плашещи цифри около епидемията от ебола. Да вземем например тези 1,4 милиона, които могат да се окажат заразени до края на януари според най-лошия сценарий на американския Център за контрол на заразните болести.

Друга плашеща статистика е приблизителният брой хора, които биват заразени от всеки нов пациент с ебола.

Но вероятно най-важното число свързано с ебола в момента са тези 70%. Това е пропорцията на пациентите, които трябва да бъдат изолирани в центрове за лечение или в краен случай у дома, за да може епидемията бързо да бъде ограничена, се казва в доклад на Центъра за контрол на заразните болести в САЩ, цитиран oт Bloomberg.

“Веднъж след като 70% от пациентите са ефективно изолирани, разрастването на епидемията намалява с темп почти равен на първоначалния темп на разпространение”, се казва в публикувания днес доклад.

Ако тези 70% на изолация бъдат постигнати до края на декември, епидемията ще е почти овладяна до 20 януари, се посочва в документа.

70%  е процент, който дава надежда, но и всява паника. Надежда, защото това е цел, която може да бъде постигната.

Една развита страна може да постигне 70% изолация на случаите за много кратко време. Паниката произтича от това, че в засегнатите от ебола региони като Либерия и Сиера Леоне сме много далеч от този резултат. За момента едва 18% от пациентите с ебола в Либерия са изолирани.

При сегашните темпове на разпространение на заразата на всеки 30 дни броят на новите случаи за ден се утроява, разкрива модел на разпространението на болестта, изготвен от Центъра за контрол на заразните болести в САЩ.