Изолацията на Сиера Леоне заради вируса ебола започна

30 хиляди души ще обикаля от врата на врата, за да търси заразени хора

19.09.2014 | 15:26 Редактор: Мариета Иванова
Изолацията на Сиера Леоне заради вируса ебола започна

В Сиера Леоне влезе в сила наложеният вечерен час заради вируса ебола, съобщи BBC. Мярката ще помогне на здравните служители да изолират случаи на заразени с вируса и да ограничат разпространението на болестта.

От британската медия посочват, че много хора са  приели мярката с облекчение, опасявайки се, че поставянето на диагноза е равносилно на сигурна смърт, предвид факта, че няма открито ефективно доказано лечение.

Екип от 30 хиляди души ще обикаля от врата на врата, за да търси заразени хора и да снабдява населението със сапун. Критиците на изолацията смятат, че мярката ще навреди на доверието в лекарите.

В същото време в съседна Гвинея бяха открити телата на изчезналите осем здравни служители и журналисти, чиято работа е била свързана с кампанията около ебола.

Говорител на правителството съобщи, че някои от телата са били извадени от септична яма в село Уоми. Екипът е бил нападнат от местни жители във вторник.

Кореспондентите на BBC информират, че много от хората там са скептични по отношение на опитите официалните власти да се справят с болестта и инцидентът е показателен за трудностите, които здравните служители срещат.

Сиера Леоне е една от страните най-сериозно засегнати от епидемията от ебола в Западна Африка. Жертвите на вируса там са над 550 от общо 2 600 смъртни случай като цяло, регистрирани досега.