СЗО: Ваксина срещу ебола в Африка ще бъде тествана най-рано през януари

Интервю с Тарик Ясаревич, говорител на Световната здравна организация, за телевизия Bloomberg от Конакри, Гвинея

26.09.2014 | 16:41 Редактор: Георги Стоянов
СЗО: Ваксина срещу ебола в Африка ще бъде тествана най-рано през януари

Питах ви преди, ако имате едно послание, което искате да отправите към 44-те страни, които ще дискутират ебола във Вашингтон днес, какво ще е то?

Тарик Ясаревич: Благодаря ви много и се извинявам за лошата телефонна връзка от Конакри. През изминалите няколко седмици видяхме по-сериозна намеса на страните-членки на Световната здравна организация, на агенции на Организацията на обединените нации, на международни здравни организации и ние наистина искаме това да продължи.

За момента изоставаме в опитите за ограничаване на епидемията, наблюдаваме увеличаващ се брой заразени всеки ден.

Има хора, които са заразени и които няма къде да отидат. Ние трябва да демонстрираме солидарност с тези 3 страни, които са засегнати в най-голяма степен, както и да се опитаме да осигурим, колкото може повече материали, експертиза и логистична подкрепа, така че наистина да се опитаме да помогнем на тези, които се нуждаят от помощ сега.

На какво ниво са системите за здравеопазване, инфраструктурата, къде има нужда да се направи най-много, кои са приоритетите според теб?

Тарик Ясаревич: Приоритет е да имаме достатъчно болнични легла. Говоря главно за Либерия и Сиера Леоне, в които до скоро се водеше гражданска война и които имат много слабо развита здравна система.

Имаме ограничен брой здравни работници. Сега здравните работници са дори още по-малко, защото част от тях се заразиха, докато други ги е страх да работят, защото нямат достатъчно екипировка и не са обучени.

Така че наистина трябва да се намесим, да построим центрове за лечение, да обучим местни здравни работници и да ги екипираме, за да имаме достатъчен брой здравни работници.

Всичко това изисква усилия от логистична гледна точка и за нас е добре дошло участието и ангажимента на страните, които се включиха.

Единствено лечението на пациентите обаче няма да спре болестта. Трябва да имаме система за наблюдение, трябва да проследяваме хората, които са били в близък контакт с тези, които са заразени и да разберем дали и те нямат симптоми.

Така че наистина, ние знаем, какво трябва да се направи, но ще са необходими много усилия, защото има работа на много места.

А какво ще кажете за ваксините? Знаем, че GlaxoSmithKline и Johnson & Johnson работят за създаването на ваксини. Те разполагат с експериментални ваксини, които трябва да бъдат изпробвани, през януари, до колкото разбирам в Африка. Какво искате да видите на този фронт?

Тарик Ясаревич: Това е нещо, на което трябва да се надяваме. Има голям брой интервенции, които са възможни. Не само ваксини, но също така и антивирусно лечение, както и продукти от кръв на оздравели от болестта.

Това е нещо, за което трябва да следим. Има две ваксини, които в момента се тестват върху хора. Надяваме се, че ще имаме първоначални резултати през ноември.

Но отново, трябва да гарантираме тяхната безопасност. До сега лечение не е било тествано върху хора.

Трябва да сме сигурни, че така няма да причиним повече вреда. Определено трябва да продължим по този път, но в същото време трябва и да наблегнем на традиционните методи за овладяване на епидемията, защото хората страдат в момента.