Въздушните удари срещу ИД засегнаха петролни рафинерии в Сирия

Междувременно британският премиер Дейвид Камерън свика извънредно парламента на страната.

25.09.2014 | 09:40 Редактор: Ирина Георгиева
Въздушните удари срещу ИД засегнаха петролни рафинерии в Сирия

Самолети на САЩ и арабските им съюзници са нанесли нови удари по позиции на групировката Ислямска държава в Сирия. Този път са засегнати важни петролни съоръжения под контрола на джихадистите. Междувременно британският премиер Дейвид Камерън свика извънредно парламента на страната. Уестминстър трябва да одобри включването на Великобритания към въздушните удари срещу Ислямска държава.

Според представител на Пентагона основната цел на ударите срещу стратегическите обекти е да се прекъсне финансирането на Ислямска държава. Петролните рафинерии в северните части на Ирак и Сирия генерират приходи около 2 милиона долара на ден, които автоматично влизат в касата на джихадистите и са един от основния източник на приходи.

Междувременно британският премиер Дейвид Камерън заедно с британски депутати обеща да подкрепи въздушните удари „Ислямска държава”. Преди да стане това, обаче Камарата на общините трябва да одобри военната операция.

„ООН получи зов за помощ от Иракското правителство. Ние трябва да действаме активно в интерес на сигутността на нашите нации. Великобритания трябва да започне нова фаза на действие. В петък ще свикам извънредно парламента за да одобрим нови въздушни удари срещу организацията Ислямска държава. Моето послание днес е ясно: изправили сме се срещу зло и всички трябва да се обединим в борбата си срещу него. Великобритания ще даде своя принос за свободата и демокрацията.“ - заяви Камерън.

Камерън подчерта „шокиращата варварщина” показана от организациите Ислямска държава и Фронт ал Нусра.

Междувременно Холандия и Белгия заявиха, че също ще се включат в ударите срещу джихадистите. Граждани от мюсюлманското малцинство от двете страни участват активно в организацията Ислямска държава. Брюксел и Амстердам повишиха нивото на опасност от терористична заплаха.