Шаламанов: Няма реална заплаха от терористични атаки за България в момента

МО предложи да се създаде ясен каталог на потенциала и способностите на армията ни

24.09.2014 | 14:10 Редактор: Ирина Георгиева
Шаламанов: Няма реална заплаха от терористични атаки  за България в момента

Няма реална заплаха за страната ни от терористичната групировка Ислямска държава до момента, въпреки, че всички страни, които държат на свободата и демокрацията си са заплашени от джихадистите. Това заяви министърът на отбраната Велизар Шаламанов на Кръгла маса за управлението на кризи, организирана от Софийският форум за сигурност. Той допълни още, че България трябва да намали зависимостите си от всички страни, които не са част от ЕС и НАТО.

Междувременно Министерството на отбраната предложи да се създаде ясен каталог на потенциала и способностите на армията ни, който би могъл да подпомага гражданската власт при бедствия и авари. Според ръководството по този начин ще се подобри действието на настоящата ни система при управление на кризи. Военното министерство и МВР бяха единодушни, че всички ведомства и институции имат добри планове за действия при кризисни ситуации, но не ефективни, тъй като няма добра комуникация между тях. 

Главния комисар на Пожарната безопасност Николай Николов заяви, че страната ни е готова за есенно зимния период.

Министерството на отбраната предложи след като се изясни състава на армията, да се определят така наречените двойни назначения – военни, които ще подпомагат местните структури, само при извънредни ситуации и бедствия. За да се финансира тази идея, военното министерство ще търси средства от ЕС.

нтерес представлява и по-доброто използване на отбранителните дружества, които са с принципал МО. Ще спомена само „Терем", който има възможност да подпомогне органите в дооборудването им за реагиране при кризи." - посочи министърът на отбраната Велизар Шаламанов. 

Вече има 2700 доброволци пожарникари и спасители в страната, които са готови да помагат при нужда. Основа грижа обаче, остава превенцията на кризи, която включва адекватна подготовка на населението при бедствия и подобряване на комуникацията между министерствата и местните структури. Според главния комисар на Пожарна безопасност Николай Николов, тези неща трябва да се уредят със закон.

"В България понятието "криза" в закон е известно само като военнополитическа криза. Ние, говорим за бедствията. Понятието криза не е добре регламентирано в България може би трябва да се заговори за законодателна промяна и уреждането на това понятието и действията от наша страна при кризи." - коментира гл. комисар Николов.

Зам. министърът на МВР Филип Груев също посочи липсата на добра комуникация между властите за основен пробив в системата ни за управление на кризи. Той допълни, че приоритет за МВР ще има киберсигурността, тъй като системите ни са слабо защитени.

"Един от приоритетите на служебното правителство бе именно кибресигурността." - посочи Груев.

В момента тече и военното учение СиСин 2014 в Хърватска, където има изпратен и български екип. Целта на обучението е балканските страни да разчитат една на друга при по-големи бедствия. МОСВ пък разработва карта на рисковите места за наводнения, които трябва да бъдат готови до 2015 година, тъй като до момента има около 78 безнадзорни язовира.