Доброволци информират за опасността от ебола в Сиера Леоне

Изолацията на африканската държава продължава

21.09.2014 | 09:15 Редактор:
Доброволци информират за опасността от ебола в Сиера Леоне
Доброволци информират за опасността от ебола в Сиера Леоне

За втори пореден ден улиците на Сиера Леоне останаха пусти. Причината е влязлата в сила тридневна изолация, която има за цел да ограничи разпространението на вируса ебола.

Екип от близо 30 000 здравни работници, доброволци и учители се стремят да посетят всяко домакинство, за да запознаят хората с вируса и методите за предпазване.

За целите на повишаването на информираността се използват и радиостанции. Доброволците коментират, че хората, от своя страна, оказват съдействие и се вслушват в съветите, които им се дават, като обещават, че ще приложат всичко на практика.

„Ебола съществува. Това е реална заплаха, така че трябва да се предприемат всички мерки. Не трябва да се подминава с лека ръка този сериозен проблем”, развълнувано коментира местен жител.

Има обаче и такива, които поставят ефективността от информираност под въпрос.

В същото време учени от университета в Оксфорд твърдят, че засега тестването на ваксината срещу ебола върви доста успешно, като към момента са се включили 60 доброволци. Изследователите се надяват, че проучванията ще определят дали ваксината може ефективно да стимулира имунната система на човешкото тяло. Ваксината е тествана успешно и върху маймуни в продължение на 10 месеца.

По данни на Световната здравна организация смъртоносният вирус е отнел живота на 2630 души, а заразените са най-малко 5357.

Още по темата вижте от видео файла.