ООН започва мисия в Африка за борба срещу ебола

Китай предостави на 2 милиона долара на Африканския съюз за справяне с епидемията

20.09.2014 | 12:54 Редактор: Теодора Георгиева
ООН започва мисия в Африка за борба срещу ебола

В официално изявление на генералния секретар на ООН Бан Ки-муун се казва, че първите екипи ще пристигнат в Гвинея, Сиера Леоне и Либерия.

Допълнителна финансова помощ за справяне със смъртоносния вирус обеща и Китай. От азиатската държава обещаха нови 2 милиона долара на Африканския съюз, в допълнение към вече отпуснатите 32 милиона долара.

'"Това няма да бъде краят на усилията на Китай, тъй като борбата продължава,” заяви коментира Сиун Сяойен - посланик на Китай в Етиопия. – „Китай ще продължи да подкрепя всяко усилие, което ще бъде благоприятно за борбата срещу тази коварна епидемия”.
Африканският съюз изрази благодарност за помощта на Китай и подчерта, че от приносът на Поднебесната империя ясно проличава партньорството между Китай и африканските страни.

Китай също предложи и хуманитарна помощ в размер на 127 милиона долара на засегнатите западноафрикански държави. Пекин изпрати и 174 здравни работници.

През седмицата американският президент Барак Обама обяви, че епидемията на ебола в Западна Африка е заплаха за световната сигурност и изисква глобален отговор.

В подкрепа на усилията по овладяване на епидемията САЩ изпраща 3000 военнослужещи, които да помогнат за изграждането на нова здравна инфраструктура. В Либерия ще бъдат изградени 17 здравни центъра.

„Светът е обърнал очи към Вашингтон”, коментира Обама и подчерта, че размерите на епидемията вече надхвърлят капацитета на здравните заведения и хората буквално умират на улицата.

 От вчера в Сиера Леоне е в ход тридневната изолация. Екип от 30 хиляди здравни работници ще обикалят от врата на врата, за да търсят заразени с вируса и да раздават сапун и други хигиенни материали.