fallback

ЕК потвърди: Ще има нови санкции срещу Русия

08.09.2014 | 15:21 Автор: Мариета Иванова

Европейската комисия потвърди, че ще има нов пакет от санкции срещу Русия. Окончателният вариант на документа може да получи одобрението си в понеделник, предават световните агенции, цитирайки думите на говорителя на ЕК Пиа Хансен. Тя посочи, че пакетът е от мерки вече е одобрен от Комисията на постоянните представители и „се очаква официално да бъде приет от страните-членки чрез писмена процедура по-късно днес, така че процедурата е в ход,“ посочва Хансен, цитирана от РИА Новости.

Тя допълни, че детайли по отношение на мерки ще станат ясни след публикуването им във вестника на ЕС във вторник.

BBC цитира думите на говорителя на ЕС като отбелязва, че санкциите  биха могли да бъдат „обратими“, в зависимост от ситуацията в Украйна.

Проруските сепаратисти и правителствените военни части в Украйна се придържат към крехко примирие, отбелязва още британската медия.

BBC припомня, че Русия отправи предупреждение, че може да блокира международните полети над въздушното си пространство, ако Европейският съюз разшири санкции си с нови мерки заради украинския конфликт.

Припомняме, че на 6 септември  председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу и председателят на Съвета Херман ван Ромпой изпратиха специално писмо, в което подчертават, че ЕС е одобрил нови санкции срещу Русия след 6-часово заседание на посланиците на 28-те страни членки на ЕС и че ограниченията са одобрени на ниво Комитет на постоянните представители на страните-членки в ЕС.

В отговор от Руското външно министерство заявиха, че съобщението за нови санкции, дошло след подписаното на 5 септември споразумение за прекратяване на огъня в Източна Украйна, е сигнал, че ЕС подкрепя „партията на войната“ в Киев. От дипломатическото ведомство допълниха още, че ще отговорят на готвените нови санкции.

 

fallback
Още от Свят
fallback