Групировката Ислямска държава екзекутира американски журналист

Кадрите от убийството на Джеймс Фоли заляха интернет за изключително кратко време

20.08.2014 | 11:27 Редактор: Ирина Георгиева
Групировката Ислямска държава екзекутира американски журналист

Групировка „Ислямска държава“ екзекутира американски журналист. Кадрите от убийството на Джеймс Фоли заляха интернет за изключително кратко време. Чрез видеото ислямистите обявяват, че това е отмъщение в отговор на американските въздушни удари в Северен Ирак. Групировката контролира обширни територии в региона, припомнят световните агенции.

Терористичната групировка Ислямска държава е пуснала видео, озаглавено "Послание към САЩ". На него се вижда американският журналист Джеймс Фоли, който е облечен в оранжева дреха и е коленичил със завързани ръце до маскиран в черно мъж, който държи нож.

„Призовавам моето семейство и моите приятели да обвинят американското правителство за случилото се с мен. Те са истински убийци", заяви журналистът.

На свой ред мъжът в черно подчертава, че причината се крие в ежедневните военновъздушни удари на САЩ в Северен Ирак.

"Вашите удари са причинили смъртта на много мюсюлмани. Ние сме "Ислямска държава", която е приета от голям брой мюсюлмани по цял свят.“- заявява джихадиста във видеото, след което пристъпва към екзекуцията. Кадрите на екзекуцията са замъглени.

Маскираният мъж говори на английски със силен арабски акцент. Кадрите, които показват актът на обезглавяване са замъглени. Автентичността на видеото все още не е потвърдена официално, но най-вероятно то е истинско, коментират експерти по сигурността.

Междувременно британският външен министър Филип Хамънд осъди остро престъплението и заяви, че американските и британските разузнавателни агенции ще направят всичко възможно, за да разследват случая. Хамънд акцентира, че е необходим задълбочен анализ на кадрите, но според него те най-вероятно са истински. Той изрази загриженост, че зад чудовищното престъпление може да стои британец. По думите му това представлява пряка заплаха за сигурността на Великобритания.

"Значителен брой британски граждани има в тези организации, които действат на територията на Сирия и Ирак. Затова всичко, което се случва там е заплаха за нас, тъй като в някакъв момент те могат да се върнат във Великобритания. Ние знаем, че намерението на Ислямска държава е да започне атаки срещу Запада." - допълни Хамънд.

Външният министър на САЩ подчерта, че Великобритания ще продължи да оказва подкрепа на иракското правителство в борбата му срещу Ислямска държава.

„Ако записът е автентичен, ние сме ужасени от бруталното убийство на невинен американски журналист и изразяваме най-дълбоките си съболезнования на неговите роднини и приятели”, заяви съветникът по национална сигурност в Белия дом Кейтлин Хейдън.

Очаква се президентът на САЩ Барак Обама да направи специално изявление по този повод. Франция също остро осъди екзекуцията и я определи като варварство. Президентът Франсоа Оланд призова за провеждането на международна конференция за справяне с екстремистите от Ислямска държава. 

Семейството на американския журналист вече потвърди смъртта му. Майката на Фоли, Даян отправи апел към похитителите да запазят живота на останалите заложници.

"Джеймс Фоули жертва живота си, за да се опита да представи пред света страданията на сирийския народ", пише в изявлението майката на журналиста Даян Фоули.

Фоули беше отвлечен в Сирия на 22 ноември 2012 г. Той е опитен кореспондент, работил е за медии като Global Post и France Presse. Преди да замине за Сирия, той е отразявал войната в Либия.

Във видеозаписа джихадистите обявяват, че държат и американския журналист Стивън Сотлоф и предупреждават, че животът му зависи от следващите действия на американския президент Барак Обама, предаде France Presse. Сотлоф е от сп. Time и изчезна безследно през август 2013 г. в Либия, припомнят ИТАР-ТАСС.