ООН започва хуманитарна операция в Северен Ирак

Кристалина Георгиева пристигна в региона по повод световния ден на хуманитарната помощ

19.08.2014 | 16:28 Редактор: Ирина Георгиева
ООН започва хуманитарна операция в Северен Ирак

Агенцията за бежанците на ООН стартира мащабна хуманитарна операция в Ирак. Тя ще се осъществява по въздух, суша и вода. Еврокомисарят по бедствията Кристалина Георгиева пристигна в региона по повод световния ден на хуманитарната помощ. От град Ербил тя съобщи, че ситуацията рязко се влошава и е задействан "Механизмът за гражданска защита на ЕС".

Шатри, палатки и стоки от първа необходимост ще бъдат доставени за над половин милион души, прокудени от домовете си заради настъплението на екстремистите от Ислямска държава. Говорител на ООН определи помощта като много значителен тласък за населението на Северен Ирак да се справи с кризата.

Представител на UNICEF пък коментира пред BBC, че това е една от най-големите хуманитарни криза през последните 50 години. Само в град Дохук, който се на мира на сирийско-турската граница 80 000 бежанци са пристигнали в рамките на 10 дни.

Днес, 19 август в международния ден на хуманитарната помощ еврокомисарят по бедствията Кристалина Георгиева заедно с шведският външен министър Карл Билд посетиха Ирак, за да изразят подкрепата си за усилията на местните власти да се справят с предизвикателствата от страна на екстремистите от Ислямска държава. Двамата се срещнаха с президента Фуад Масум и външния министър в търсене на начини за справяне с опасността.

„Международният ден на хуманитарните дейности е повод да се отдаде почит на хората, които рискуват живота си всеки ден, за да помагат на жертвите на войни и бедствия по целия свят. Предизвикателствата в Ирак са напълно очевидни. Стотици хиляди хора се нуждаят отчаяно от помощ, но достъпът до тях е все по-труден поради растящия конфликт. Условията на работа на хуманитарните работници коренно се промениха както тук, така и навсякъде по света," коментира Георгиева. 

На този фон във видео запис групировката „Ислямска държава” заплаши САЩ със нападения над американци в случай, че военно въздушните сили на страната причинят смъртта на член от екстремистката групировка,

"Ние ще ви издавим в кръв", заканиха се ислямистите.

За последните три дни американската армия е нанесла 35 въздушни удара срещу позиции на екстремистите. Вчера американският президент Барак Обама съобщи, че кюрдските сили са си върнали контрола на язовира край Мосул и определи акцията като ключова печалба срещу бунтовниците. Обама подчерта, че САЩ са помогнали с нанасянето на въздушни удари и акцентира върху факта, че страната е започнала дългосрочна стратегия с цел да се пребори нашествието на екстремистите.