fallback

САЩ и Великобритания са против едностранна хуманитарна помощ на Русия в Украйна

Подобна намеса ще се разглежда като инвазия, заяви Саманта Пауър

09.08.2014 | 09:10 Автор: Ирина Георгиева

Великобритания и САЩ предупредиха Русия да не използва хуманитарна помощ като претекст за нахлуване в Източна Украйна. Подобна намеса би била напълно неприемлива и ще се разглежда като инвазия, коментира постоянният представител на САЩ в ООН Саманта Пауър по време на заседание на Съвета за сигурност на организацията.

Британският външен министър Филип Хамънд призова Русия да избягва каквито и да било провокативни действия.

„Дълбоко съм загрижен от съобщенията за повишен поток от тежки оръжия, преминаващи на украинска територия от Русия", заяви Хамънд.

По-рано руското министерство на отбраната съобщи, че всички военни учения на Русия, водени до границата с Украйна са приключили.

"Самолетите, участващи в ученията са прехвърлени от техните временни в техните постоянни бази, а зенитните части са започнали да товарят оборудването си и да се отправят към постоянните си позиции", се казва в изявление на министерството.

Междувременно руската следствена служба обяви, че е арестувала петима украински офицери, обвинени в използване на тежки оръжия и убиване на цивилни граждани по време на боевете в Луганск. Арестуваните са част от стотиците украински войници, които прекосиха границата с Русия. Все още не е ясно на какви основания Москва може да повдигне обвинения срещу тях. Военните твърдят, че са невинни.

В четвъртък на 7 август украинските сили за сигурност са загубили 15 войници само за един ден, а други 79 а били ранени. Правителствените войски са обвинявани за обстрела на жилищни райони по земя и въздух, както и за загубата на голям брой цивилни граждани, докато се опитват да си върнат контрола над държаните от бунтовниците градове. Близо 1500 души, сред които цивилни и бойци са загинали откакто новото правителство на Киев изпрати войски, които да водят сражения със сепаратистите.

 

fallback
Още от Свят
fallback