fallback

Близо ли е краят на военния конфликт в Газа?

Ще повлияе ли конфликтът на икономиката?

28.07.2014 | 17:28 Автор: Мариета Иванова

Съветът за сигурност на ООН призоваха и двете страни в конфликта в ивицата Газа да се съгласят за незабавно и безусловно спиране на огъня, за да позволят доставките на хуманитарна помощ за Газа, посочва анализаторът на Bloomberg Television Елиът Готкин. Той допълва, че призивът е отправен след близо три седмици на боеве.

„Също така Съветът за сигурност на ООН призовава всички страни да положат усилия, за да постигане на устойчиво и стабилно примирие, базирано на египетското предложение.

Така че, Обама повтаря това или по-скоро Съветът за сигурност повтарят думите на Обама.

Интересно е, че Haaretz, един от всекидневниците тук, цитира високопоставен офицер, който казва, че израелските атаки срещу цели в Газа са престанали.

Той описва това като прекратяване на огъня без ограничение и допълва, че са необходими просто още няколко дни, за да бъдат унищожени тези тунели, които палестинските милиции са прокопали от Газа до Израел с предполагаемата цел да извършват различни атаки.

Днес е имало само една ракетна атака срещу Израел. Ракетата се е взривила в Ашкелон, малко на север от Газа, но не е

Още по темата

причинила щети или жертви. Така че, може би сме на прага на примирие, което да позволи хуманитарни доставки. Дали Хамас ще спази това примирие, нещо, което не направи през почивните дни, и дали примирието ще се окаже трайно, ние не знаем, но се надяваме, че ще е така“, коментира Готкин.

Анализаторът допълва още, че мнозинството от анкетирани икономисти от Bloomberg не смятат, че конфликтът в Газа може да доведе понижаване на основния лихвен процент.

Вижте още от видео файла.

 

fallback
Още от Свят
fallback