Не бе прието 24-часово примирие, предложено от Хамас на Тел Авив

Палестинци и израелци продължиха сблъсъците и през тази нощ

28.07.2014 | 10:26 Редактор: Ирина Георгиева
Не бе прието 24-часово примирие, предложено от Хамас на Тел Авив

24-часовото примирие, предложено от Хамас на Тел Авив не бе прието. Палестинци и израелци продължиха сблъсъците и през изминалата нощ- 27 юли. Има сведения за ракетни удари от страна на Хамас, които не са причинили сериозни щети.

В същото време Съветът на сигурност към ООН се събира за извънредно заседание за разрешаване на кризата в Близкия Изток.

Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че Израел ще направи всичко за да защити народа си.

Последните събития поставят под съмнение разрешаването на хуманитарния проблем, който се разрази след началото на конфликта.

В телефонен разговор с израелския премиер американският президент Барак Обама настоя за незабавно и безусловно хуманитарно примирие в Газа. Обама е настоял за спазване на договорките от 2012 година, разоръжаване на групировките и демилитаризиране на Газа.

Вчера на 27 юли, Нетаняху обвини Хамас, че нарушават собственото си примирие с продължаващ ракетен обстрел по израелска територия и Тел Авив също прекрати примирието и възобнови операцията си срещу ислямистите.

Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание, на което ще обсъди кризата в Близкия Изток. Палестинските жертви вече са повече от 1030, повечето от тях цивилни. От страна на Израел 43-ма военни и 2 цивилни.