fallback

Жан-Клод Юнкер бе избран от ЕП с 422 гласа за председател на следващата ЕК

15.07.2014 | 15:02 Автор: Ирина Георгиева

Жан-Клод Юнкер бе избран от ЕП с 422 гласа за председател на следващата ЕК, предаде БТА.

Гласуваха общо 729 евродепутати, от които 422-ма са били "за", 250 - против, 47 бюлетини при тайното гласуване са били празни, а 10 са били невалидни.

Юнкер се очаква да поеме поста си с петгодишен мандат след края на мандата на настоящата ЕК в края на октомври. Предстои Юнкер, заедно с Европейския съвет и ЕП, да определи бъдещите еврокомисари.

За първи път в историята на ЕС, ЕП избра, а не просто одобри председателя на ЕК, предложен от Европейския съвет, следвайки последните промени в процедурните правила от Договора от Лисабон от декември 2009 година.

Кандидат на европейските граждани и европейските правителства

Като кандидат на партията, която спечели най-много места в ЕП в резултат на изборите през май, на 27 юни бившият министър-председател на Люксембург беше номиниран от Европейския съвет за поста председател на ЕК с гласовете на 26-има от 28-ината държавни и правителствени ръководители на държавите членки на ЕС.

Следващи стъпки

Предстои избраният вече председател на ЕК да изпрати официални писма до държавни и правителствени ръководители на държавите членки на ЕС, с които да ги прикани да излъчат кандидати за членове на ЕК. 

Очаква се изслушването на кандидатите за комисари да се състои през септември.

Програма

В пленарната зала Юнкер представи програмата си за реформи и намеренията си да работи за социална пазарна икономика, които предвиждат:

- отпускането 300 милиарда евро за мерки за насърчаване на растежа, заетостта и конкурентоспособността

- демократизиране на процеса на взимане на решения от Тройката (ЕК, ЕЦБ, МВФ)

- увеличаване на гъвкавостта в Пакта за стабилност и растеж

- създаване на европейски енергиен съюз

Реакции

Във връзка с отношенията между ЕК и ЕП и възстановяването на доверието на гражданите в европейските институции, Юнкер заяви:

„Нека да видим какво можем да постигнем на практика и нека не занимаваме нашите граждани с междуинституционални спорове. Нека се противопоставим на обвиненията към Брюксел за всичко, което не се развива според очакванията. Ако кажете „да“ в Брюксел, не казвайте „не“ другаде. Трябва да играем като отбор, така както го изисква и принципът за вземане на решения на Общността.“ „Не трябва да европеизираме всеки малък проблем в ЕС, а трябва да се съсредоточим върху най сериозните проблеми“, допълни той.

От името на парламентарната група на ЕП, Манфред Вебер заяви

„Жан-Клод Юнкер е най-подходящият човек за поста в най-подходящото време, един човек, който ще работи за постигането на консенсус на европейско равнище“, добави той. Вебер посочи и четирите приоритета на ЕНП за следващия мандат на Европейската комисия: растеж, валутна стабилност, повече уважение към дейността на националните парламенти и ЕС гледащ извън пределите на своите граници.

От името на парламентарната група на С&Д, Джани Питела заяви:

„Трябва да се постигне подходящ баланс между финансовата стабилност и необходимостта от инвестиции, имаме нужда от повече инвестиции за растеж и заетост, по-социална Европа и повече солидарност, особено по въпросите на имиграцията“.

От името на групата на Европейските консерватори и реформисти Сайед Камал:

„Европа се нуждае от лидер, който да гледа напред, а не назад“, подчерта Кемал и добави, че новото ръководство трябва да работи за постигането на единен пазар, отговарящ на нуждите на новото време, за създаването на повече свързани помежду си енергийни източници и да преговаря за по-прозрачни търговски споразумения през следващите години.

От името на групата на АЛДЕ, Ги Верхофстад заяви, че гласуването за  Юнкер е като вот едновременно за икономии и растеж.

„Надявам се и на двете, защото без фискална дисциплина няма растеж. Ние обаче трябва да отидем отвъд фискалната дисциплина и да насърчим растежа, с конкретни мерки“, заяви Верхофстад, които също така подчерта, че „спазването на основните права е от ключово значение. Това не подлежи на обсъждане, независимо от това какво смятат държавите членки“.

За групата ЕОЛ/СЗЛ, Габриеле Цимер (Германия) заяви:

„Очакваме ясен отговор на следните въпроси: Как възнамерявате да промените начина на работа на Тройката? Какво ще направите за проблема с дълга? Каква е Вашата идея за минимални заплати — искате ли заплати, с които действително може да се живее?“

От името на групата на Зелените/ЕСА, Филип Ламберц (Белгия) попита Юнкер:

„Ако 25% от европейските граждани са на ръба на бедността и социалното изключване, ако 10% от нас притежават 60% от европейското колективно благосъстояние, ако политиката, свързана с климатичните проблеми, е толкова либерална, че да позволи глобално затопляне от 6 градуса, и ако 30% от всички невъзобновяеми ресурси са били използвани през последните 30 години, самото съществуване на нашите общества е в опасност. Вие ще бъдете ли човекът, които ще извърши реформите, необходими за справяне с тези предизвикателства?Аз искрено искам да Ви повярвам и определен брой членове на нашата група ще Ви подкрепят, тъй като считаме, че процедурата, която е Ви доведе днес тук, е скромна стъпка към по-демократична Европа. Друга част от нашите членове, обаче, не вярват, че Вие сте човекът, който ще направи необходимите реформи, и остават разколебани.“

За ЕСПД, Найджъл Фараж (Обединено кралство) заяви, че неговата група няма да подкрепи  Юнкер:

„Никой в Обединеното кралство не знаеше, че изборите имат нещо общо с кандидатурата за председател на Комисията. И сега ние всички сме призовани да гласуваме, но има само един кандидат. Това е като в старите съветски времена.“

Критикувайки тайния вот, г-н Фараж заяви: „Политиците не трябва да гласуват тайно, те трябва да носят отговорност пред избирателите си.“ Той призна, че  Юнкер е променил стилистиката през последните дни, заявявайки, че е против „Съединени европейски щати“ .  „Аз не вярвам на нито дума от това“, заключи Фараж.

От името на независимите членове на ЕП, Марин Льо Пен (Франция) заяви:

„На 25 май хората в Европа се събудиха и показаха на континента, че трябва да излезе от неговия ступор. Европейският проект се е превърнал в лудост, в един фатален проект, и хората се отдръпват от ЕС. Групите на социалистите и на ЕНП обърнаха гръб на посланието, което дойде от избирателните урни, и в момента си поделят висшите ръководни постове. Не мислете, че хората са предпочели  Юнкер пред  Шулц. И двамата са напълно неизвестни и не представляват нищо“, заяви тя. „Патриотите във Франция отхвърлят легитимността на Европейската комисия. Ние ще се борим срещу Вашата федералистка утопия и манията Ви за умъртвяване на националната държава“, добави тя.

 

fallback
Още от Свят
fallback