ЕП гласува кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за председател на ЕК

Очаква се мнозинството 376 от общо 751 гласа да бъде постигнато

15.07.2014 | 07:42 Редактор: Ирина Георгиева
ЕП гласува кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за председател на ЕК

ЕП днес на 15 юли обсъжда кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за председател на Еврокомисията. Преди гласуването, предвидено за 13:30, той ще направи официално изявление, в което ще очертае приоритетите в програмата си, в опит да спечели доверието на депутатите от повече политически групи. Макар да е на лице разделение в рамките на парламента по отношение на Юнкер, очаква се мнозинството 376 от общо 751 гласа да бъде постигнато.

Според председателят на ЕНП  Манфред Вебер е важно за Европа да започне отново работа по платформа за силна реформа, а Жан-Клод Юнкер е човекът, който може да работи за това. От ПЕС вече обявиха, че са склонни да подкрепят Юнкер при определени условия. Преди няколко дни обаче председателят на групата в Европарламента Джани Питела заяви, че социалистите не са “напълно удовлетворени“ от програмата на кандидата. Групата на АЛДЕ също изрази готовност да гласува “за“, но направи уговорката, че преговорите ще продължат до деня на гласуването. “Зелените“  също съобщиха, че намират “обща основа“ с вижданията на Юнкер.

Лидерът на Европейските консерватори и реформисти Сайед Камал от друга страна заяви, че колегите му няма да подкрепят кандидатурата на Юнкер заради начина, по който е бил издигнат. Европейската обединена левица нееднократно заяви,че приоритетите на Юнкер не съвпадат с нейните, особено за икономиката и в частност по преговорите за търговско споразумение със САЩ. Против кандидатът на ЕНП е и групата “Европа за свободата и пряката демокрация“. Нейният председател Найджъл Фараж заяви, че Юнкер е неориентиран за проблемите на имиграцията, защото ги е определил като “странични“. 

Основни точки в програмата на Юнкер са запазването на финансовата дисциплина, борбата с младежката безработица, премахване на бариерите пред бизнеса в Общността и експанзия на Изток.