fallback

Сериозна рокада в британския парламент

Уилям Хейг напуска поста на външен министър

15.07.2014 | 07:50 Автор: Ирина Георгиева

Уилям Хейг напуска поста външен министър на Великобритания. Това става след сериозна рокада в правителството, предложена от премиера Дейвид Камерън. Най-вероятният му заместник е досегашният секретар по отбраната Филип Хамънд, известен с твърдите си евроскептични виждания. Днес на 15 юли в Лондон ще бъде представен новият състав на кабинета.

Смяната на първия дипломат на Великобритания идва на фона на опасения, че страната ще изпадне в политическа изолация, след като твърдо се противопостави на избора на Жан-Клод Юнкер за председател на ЕК. Още повече, след като Филип Хамънд миналата година заяви в интервю, че ако зависи от него, Великобритания няма да бъде в ЕС.

Иначе, след оттеглянето си от министерския пост, Уилям Хейг ще заеме поста лидер на Долната камара на парламента.

„В кабинета трябва да има баланс между опита от една страна, и младостта и енергичността от друга“, коментира Хейг, добавяйки че оттук нататък ще се съсредоточи в по-тесните политически приоритети на Консервативната партия.

„Той е едно от светилата на последното поколение политици сред Консерваторите“, пък коментира министър-председателят Камерън.

По думите му Хейг е постигнал няколко сериозни успеха през последните години. В това число – значително увеличаване на дипломатическата мрежа на Великобритания и промотиране на нейния износ, особено на развиващите се пазари. Не на последно място – поставянето на основа за дебат за реформи в рамките на ЕС и инициатива за референдум за членството на Обединеното кралство в него.

 

fallback
Още от Свят
fallback