fallback

Кристалина Георгиева-външен министър на ЕС?

14.07.2014 | 17:14 Автор: Ирина Георгиева

Кристалина Георгиева с реален шанс за дипломат №1 на ЕС. Financial Times пише, че българката е "консенсусна фигура". Подобно становище е изразил и кандидатът за председател на новата Европейска комисия Жан-Клод Юнкер пред българския премиер Пламен Орешарски.

Кристалина Георгиева е сред седемте възможни кандидати за топ позициите в ЕС, пише Financial Times. Изданието не поставя акцент върху качествата на българския еврокомисар, но изтъква, че тя има много големи шансове да оглави поста на външната политика на Общността. Георгиева е представена като консерватор и се нарежда в една категория редом до външните министри на Италия и Полша Федерика Могерини и Радослав Сикорски.

Авторитетният белгийски всекидневник "Соар" също поставя българския еврокомисар в списък с възможните кандидати. Шансовете й стават все по-големи след като държави като Латвия, Естония, Литва и Полша започнаха кампания срещу италианския кандидат Федерика Могерини. Те са негласно подкрепени от други страни, които застъпват позицията за по-сурови санкции, след като Могерини в началото на месеца покани руския президент Владимир Путин на среща на върха на европейски и азиатски лидери през октомври в Милано.

Анализатори коментират, че Рим е сред най-силните западноевропейски противници на по-твърдата политика и срещу Русия заради анексирането на Крим и кризата в Украйна. Могерини често е критикувана също, че няма достатъчно опит, за да поеме такъв пост.

Анализатори обаче коментират, че европейските левоцентристки лидери, включително италианският премиер Матео Ренци и френският президент Франсоа Оланд са се договорили да я подкрепят. И още един щрих, че Кристалина Георгиева може да наследи поста на Катрин Аштън е критерият за пола. Той  има особена тежест при разпределянето на постовете в Еврокомисията, тъй като Юнкер желае в екипа му да има повече жени, отколкото досега.

 

fallback
Още от Свят
fallback