Трябва да се променят плановете при бедствие: Кр. Георгиева

/обновена/

21.06.2014 | 23:15

 

Еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и действията при кризи Кристалина Георгиева, заяви във Варна, че има нужда да се променят плановете за реакция при кризи не само в България.

Кристалина Георгиева присъства на заседанието на областния кризисен щаб и посети тежко пострадалия от наводнение варненски район "Аспарухово". "Това, което се случи в Аспарухово, което сполетя хората, е голяма трагедия", заяви тя.

Според комисар Георгиева климатичните промени в нашия регион се проявяват предимно в по-чести и по-свирепи наводнения и горски пожари.

"Много е важно да оценим рисковете и да знаем колко добре можем да се справяме с тях", каза Георгиева. „Това, което ми направи добро впечатление, е колко много доброволци са се мобилизирали да помагат. Ще трябва да се определи какви са точно щетите и това трябва да се направи максимално бързо”, каза Георгиева, цитирана от БТА.

Тя коментира, че трябва да се определи какъв е планът за действие в такива ситуации, защото варненският край влиза в туристически сезон и трябва бързо да се преодолеят последиците, за да не пострада сезонът. Трябва да се прецени какво може да се направи по действащите към момента европейски програми, като например програмата за заетостта. Българският еврокомисар коментира, че могат да бъдат насочени хора, които да работят по отстраняване на щетите, събщава агенция Черно море.

Еврокомисарят за реакция при кризи каза още, че е водила разговори с Европейската комисия и има уверението, че ще бъдат отпуснати средства за справяне с щетите от бедствието в Североизточна България.

Президентът Росен Плевнелиев поиска спешен план с краткосрочни и дългосрочни мерки за овладяването на последствията от наводненията и за предотвратяването на нови критични ситуации. Държавният глава, който участва в заседанието на Областния кризисен щаб във Варна, апелира максимално бързо да бъдат оценени щетите и да бъдат подготвени проекти за отводняване и за изграждане и модернизиране на канализационната мрежа, които да се финансират по европейски инструменти.

Чуйте какво каза Купен Пашов, Защита на населението, Община Варна в Денят он ер, 21 юни

Експертът по проблемите на туризма и директор на Института за анализи и прогнози в туризма, Румен Драганов, прогнозира в предаването Денят он ер на 21 юни по България он ер, че има опасност от нулева година за сектора, ако не компенсира със заетост през юли и август.