fallback

САЩ и ЕС обмислят разширяване на санкциите срещу Русия

25.06.2014 | 23:16

САЩ продължават преговори с ЕС и ако сме готови, ще го направим. Санкциите могат да бъдат въведени много бързо, съобщи Мери Харф, представител на държавния департамент на САЩ.

Отговорът на руския президент на мирния план за Украйна ще решат дали САЩ и Европа ще усилят санкциите, заяви държавният секретар на САЩ, Джон Кери, цитиран от Ройтерс.

САЩ са доволни от молбата на Путин към горната камара на руския парламент да отмени закона, който му позволи военна намеса в Украйна, каза Кери, „но това може да се промени за 10 минути“.

Руският президент е разговарял по телефона с лидерите на Франция, Германия и Украйна и е подкрепил удължаването на срока на прекратяване на огъня в Украйна, съобщи Кремъл.

Изказана е била увереност, че за деескалацията на обстановката ще помогне даденото от Съвета на федерацията на Русия съгласие да отмени постановлението от 1 март 2014 за възможността за използване на руската армия на украинска територия – съобщи Кремъл, цитиран от РИА Новости.

 

В петък европейските лидери ще се съберат в Брюксел и могат да одобрят още икономически санкции срещу Русия, ако не подкрепи мирния план на президента Порошенко.

Ройтерс цитира неназован източник от администрацията на Обама, който е казал, че преговорите с ЕС са се ускорили и биха могли да са главно във финансовия, отбранителния сектор и във високите технологии.

„Не обявяваме нов кръг санкции, но ще продължим да предприемаме стъпки в подготовка към този момент, заяви Кери на пресконференция в Брюксел, цитиран от Bloomberg.

Пред германския парламент, дни преди срещата на върха на ЕС канцлерът Ангелал Меркел заяви, че допълнителни санкции срещу Русия „може отново да влязат в дневния ред“, ако не се пристъпи към прекратяване на конфликта в Украйна.

Още по темата

Две топ американски бизнес лобита смятат да се противопоставят на плановете на Обама да наложи нови санкции срещу Русия с реклами в пресата, които трябва да се появят на 26 юни в New York Times, WSJ и Washington Post, съобщава Bloomberg. Американската Търговска камара /U.S. Chamber of Commerce/ и Националната асоциация на производителите на САЩ /National Association of Manufacturers/ ще предупредят публично, че нови санкции биха навредили на американските работници и бизнеси.

В рекламите се прави паралел с непопулярното зърнено ембарго, наложено от президента Джими Картър на СССР след нахлуването на съветските войски в Афганистан, отменено от президента Роналд Рейгън.

Генералният секретар на НАТО Андерс фог Расмусен каза, че не вижда признаци Русия да изпълнява международните си ангажименти.

fallback
Още от Свят
fallback