НАТО повтори ангажимента си към Украйна

25.06.2014 | 17:51
НАТО повтори ангажимента си към Украйна

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви на пресконференция на 26 юни, че организацията поддържа ангажимента си за подкрепа на Украйна.

"Подкрепяме пакета допълнителни мерки за засилване на способността на Украйна да се защитава.

Те включват създаването на нови фондове за усилване на защитния капацитет в критични райони като логистика, команден контрол и киберзащита, както и подкрепа на пенсионирани военни да се адаптират към цивилния живот.

Украйна има ясна визия за възстановяването на сектора си на отбрана и сигурност. И ясна стратегия за решаване на кризата.

Мирният план на президента Порошенко е важна стъпка напред и ние напълно го подкрепяме.

Призоваваме Русия да направи четири неща:

Първо да въведе реални и ефективни мерки за спиране на дестабилизирането на Украйна.

Второ да създаде условия за изпълнение на мирния план.

Трето да прекрати подкрепата си за въоръжените сепаратистки групи.

Четвърто да спре потока оръжия и бойци през границата си.

Това е реална възможност за деескалация на ситуацията, предизвикана от руската агресия. Русия трябва да отстъпи в духа на международните си задължения.

/../ Днес не виждаме промяна в руското поведение. Затова нямаме друг избор, освен да продължим прекратяването гражданското и военно сътрудничество с Русия. Няма да има обичайни контакти с Русия, докато тя не се завърне към изпълнение на международните си задължения", заяви Расмусен пред журналисти след заседанието на Комисията Украйна-НАТО на ниво министри на външните работи.