fallback

Мирният план за Източна Украйна все още остава само на хартия

Германския канцлер Ангела Меркел и американският вицепрезидент Джо Байдън са подкрепили предложения мирен план

25.06.2014 | 08:57 Автор: Ирина Георгиева

Украинският президент Петро Порошенко обсъди ситуацията в Източна Украйна с германския канцлер Ангела Меркел и американския вицепрезидент Джо Байдън. Двамата са го подкрепили в усилията по реализиране на предложения от него мирен план. От инициирането му до момента, по данни на властите, сепаратистите са стреляли по украински военни 34 пъти, а сваленият хеликоптер е върхът на насилието.

Всички 9 души на борда на хеликоптера загинаха. Инцидентът стана само ден след като сепаратистите за пръв път обявиха, че ще разгледат възможността да свалят оръжието. Надеждите за постигане на мир свързват с намеренията на руския президент Владимир Путин да отмени резолюцията си, даваща право на намеса на руските военни в Източна Украйна.

Днес на 25 юни Съветът на руската федерация трябва да разгледа молбата на държавния глава. Путин коментира каква е причината да поиска да се отмени резолюцията.

"Първо, тя беше гласувана във време, в което ситуацията в Крим стана неуправляема. Тогава не изключвахме военна намеса. Благодарение на Бог обаче до такава не се стигна. Не само това – не се наложи дори да увеличаваме броя на своите военни на полуострова. Признаваме, че изпозлвахме военните си части, за да гарантираме, че гражданите на крим свободно ще изразят своите желания. Що се отнася до мирния план на Порошенко, аз казах позицията си и на него – досега не е направено достатъчно, за да бъде успешен. Когато казваш, че ще спред бойните действия за 1 седмица и, е тези, които не се разоръжат за този период ще бъдат унищожени – това не е път към мира." - обясни Путин.

Позицията на сепаратистите остава непроменена – Киев нарушава предложение от него мирен план и военните действия в околностите на Луганск и Донец продължават.

„Днес беше обикновен ден в условията на война“ заяви пред Итар Тас премиерът на самопровъзгласилата се Донецка република Александър Бородай.

 

fallback
Още от Свят
fallback