Германия подкрепи Порошенко

Франк-Валтер Щайнмайер пристигна в Киев

24.06.2014 | 23:16
Германия подкрепи Порошенко

"Мирният план на украинския президент Петро Порошенко даде възможности за по-дългосрочно решение на кризата. Не трябва да се пропуска нито един шанс за успокоение на ситуацията" - заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер по време на посещение в Киев.

Той се срещна с украинския президент Петро Порошенко и премиера на страната Арсений Яценюк.

Посещението на дипломат номер едно на Германия Франк-Валтер Щайнмайер в Киев идва ден след срещата на външните министри на Европейския съюз в Люксембург, които призоваха Русия да подкрепи мирния план и да предприеме ефективни мерки за спиране на по-нататъшното ескалиране на напрежението. Напрежението в Украйна продължава да ексалира първият дипломат на Германия заяви, че проруските сепаратисти в източните региони са нарушили решението за прекратяване на огъня.

През нощта срещу сряда в източната част на страната са били регистрирани осем атаки на сепаратистите, при които е загинал един украински войник, а още седем са били ранени.

На 24 юни проруски сепаратисти са свалили военен хеликоптер в Славянск и са убили всички, които са били на борда. Заради напрегнатата ситуация в източните региони в последните седмици се наблюдава масово напускане на градовете. По данни на украинското вътрешно министерство в Славянск и Краматорск са останали по около 50-60 хиляди жители.

По-късно, по време на среща с ръководителите на силовите структури в Киев Петро Порошенко е заявил, че не изключва предсрочно прекратяване на примирието, съобщава сайтът на президента.

Русия може да въведе собствени бариери в отговор на търговското споразумение между Киев и Брюксел.

Украйна ще подпише споразумението за свободна търговия с ЕС на 27 юни. Русия може да въведе мерките срещу Киев без да чака одобрението на Беларус и Казахстан, нейни партньори в Митническия съюз, съобщава Ройтерс.