Най-голямата петролна рафинерия в Ирак е под контрола на терористите

Град Бейжи в северната част на Ирак, падна в ръцете на ислямистите след 10-дневна обсадa

24.06.2014 | 10:54 Редактор: Мариета Иванова
 Най-голямата петролна рафинерия в Ирак е под контрола на терористите

Терористите в Ирак установиха контрол над най-голямата петролна рафинерия в страната. Град Бейжи в северната част на Ирак падна в ръцете на ислямистите след 10-дневна обсада. Междувременно стана ясно, че ЦРУ и МИ6 са знаели предварително за офанзивата на терористичната групировка, но не са предприели никакви действия.

След падането на град Бейджи много хора започнаха да се запасяват с гориво. Комплексът предоставя една трета от рафинирания петрол в Ирак, като битката за обекта беше особено ожесточена. Според кюрдски военни офицери 4000 чужденци се бият на страната на терористите. От тях между 400 и 450 са граждани на Великобритания.

Предполага се, че ислямистката групировка ИДИЛ разполага с около 2 милиарда долара за своята "свещена война". С тази сума тя може да си позволи да поддържа години наред платена армия от бойци. Няма нито едно налично доказателство за това, че правителството на някоя държава е участвала в създаването или финансирането на групировката на ислямистите.

Въпреки това, анализатори смятат, че основният източник на финансиране са държавите в Персийския залив и най-вече от Саудитска Арабия. Според тях подкрепата на тези сунитски държави за ИДИЛ се обяснява с желанието им да бъде свален режимът на Башар Асад в Сирия. Предполага се, че групировката в момента разполага с около 10 000 бойци. Засега няма потвърдени сведения за това по какъв начин организацията харчи парите си. Междувременно официалните власти в Ирак набират доброволци, които да се включат в правителствената армия.