САЩ възстановяват военната помощ за Египет

22.06.2014 | 21:34
САЩ възстановяват военната помощ за Египет

САЩ не са виновни за Ирак, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери и призова в неделя от Кайро иракските управляващи да преодолеят различията си, съобщава АФП.

Очаква се скоро САЩ да възобновят доставките за Египет на хеликоптери Apache, които бяха преустановени след отстраняването от власт на президента Мохамед Мурси, заяви Кери.

Американският държавен секретар започна обиколка в Близкия Изток и в неделя пристигна в Египет, където срешна с президента Абдел Фатах ас-Сиси.

Още по темата

Няколко часа преди визитата си в Кайро, Кери заяви в интервю за АФП, че преди 10 дни Вашингтон е решил да възобнови предоставянето на военна помощ за Египет, но само една трета /572 млн долара/ от предишните обеми.

Визитата на Кери в Кайро е първото официално посещение на високопоставен представител на САЩ в Египет след иногурацията на президента ас.Сиси.

САЩ оказваха военна помощ на Египет от 1,5 млрд долара, но замразиха подкрепата си през 2013, когато военните свалиха президента-ислямист Мохамед Мурси от власт, което доведе до масови безредици.

Подробности - във видеото.