fallback

САЩ ще изпратят 300 военни съветници в Ирак

Целта да се проведат прецизни военни операции срещу ислямистките бунтовници

20.06.2014 | 09:56 Автор: Ирина Георгиева

САЩ ще изпратят 300 военни съветници в Ирак. Това съобщи америкианският президент Барак Обама в Конгреса във Вашингтон. Целта да се проведат прецизни военни операции срещу ислямистките бунтовници.

Ожесточените боеве между армията и терористите на територията на Ирак не престават. Ислямистите контролират няколко провинции в северноизточната част на страната. Вчера на 19 юни иракското правителство се обърна към Вашингтон с молба да нанесе въздушни удари по позициите на екстремистите.

След осем години война в Ирак и почти 4500 убити „американските сили няма да се върнат, за да се бият в Ирак, но ние ще помогнем на иракчаните в борбата им срещу терористите, които заплашват иракския народ, региона и американските интереси”, подчерта президентът на САЩ.

Вашингтон е готов да създаде и съвместни оперативни центрове в Багдад и северната част на Ирак, за да споделят разузнавателна информация и да координират планирането ”на операции срещу джихадистите от групировката "Ислямска държава в Ирак и Леванта".

През последните дни САЩ увеличиха полетите на военни самолети с цел наблюдение над Ирак, включително с помощта на безпилотни самолети и изтребители Ф18 излитащи от самолетоносача Джордж Буш, който кръстосва в момента залива. Според президента със събраната информация Вашингтон ще бъде готов за „военна акция, целенасочена и точна, когато се определим, че ситуацията на място го изисква.

Обама обяви също и изпращането на Джон Кери в Близкия Изток и Европа за консултации около ситуацията в Ирак. 

 

fallback
Още от Свят
fallback