fallback

Американските разузнавателните операции в Ирак започнаха

Правителството в Багдад официално помоли американските власти за военна помощ срещу сунитската групировка

19.06.2014 | 10:14 Автор: Ирина Георгиева

САЩ все още не са взели решение за нанасяне на въздушни удари по цели на екстремистите от групировката „Ислямска държава Ирак и Левант”. Правителството в Багдад официално помоли американските власти за военна помощ срещу сунитската групировка.

По думите на висши американски военни е необходима по-точна разузнавателна информация, след което ще трябва да се разработят и уточнят различни планове на действие. Чак след това президентът на САЩ може да вземе решение за нанасянето на удар.

Американски изтребители F-18 вече започнаха извършването на разузнавателни полети над територията на Ирак от самолетоносача „Джорд Буш” в Персийския залив. По сведения на източници в Пентагона, една от целите на полетите е да се демонстрира готовността на САЩ към решителни действия във връзка със ситуацията в Ирак.

От своя страна, британският премиер Дейвид Камерън предупреди, че сунитските екстремисти, които се сражават срещу правителствените сили в Ирак, планират да атакуват Великобритания. По думите му, местата, които са извън контрола на властите и където се процъфтява дейността на екстремистите, трябва да бъдат елиминирани.

Изявлението на Камерън последва обещанието на иранския президент да защити свещените шиитски места в Ирак, където сунитските екстремисти завзеха най-голямата петролна рафинерия в рамките на конфликта, който бързо се превръща в религиозна война през границите на Близкия изток.

 

fallback
Още от Свят
fallback