САЩ и ЕС подготвят нови санкции срещу Русия

Двете страни обмислят санкции в енергийния, банковия и отбранителния сектори

17.06.2014 | 11:33 Редактор: Мариета Иванова
САЩ и ЕС подготвят нови санкции срещу Русия

САЩ и ЕС подготвят нови санкции срещу Русия. Вашингтон и Брюксел са сближили позициите си по въпроса, съобщават световните агенции.

„Имаме ясна визия как биха изглеждали следващите икономически санкции”, коментира помощник-държавният секретар на САЩ за Европа Виктория Нюланд. Тя съобщи, че двете страни работят по серия санкции в енергийния сектор, банковия сектор, отбранителни сектор.

Нюланд обвини Русия в предприемане на „допълнителни усилия за подпомагане и подстрекаване на сепаратистите по този изключително опасен път”, като изпраща танкове и ракетни установки – обвинения, отречени от Москва.

На този фон Русия внесе в Съвета за сигурност на ООН нов проект за резолюция за Украйна. Документът се фокусира върху хуманитарните и политическите аспекти на ситуацията. В проекторезолюцията се иска създаване на хуманитарни коридори в източната част на страната, които да позволят на мирните граждани да напускат зоните на сражение. Освен това се настоява за незабавно прекратяване на насилието и провеждане на реални преговори за постигане на стабилно примирие.

Това е третата проекторезолюция от страна на Русия за последните две седмици. Предните два документа предизвикаха много въпроси от страна на западните държави членки на Съвета за сигурност на ООН. Франция и Великобритания отправиха критики, че в руския проект липсват ключови елементи, като например споменаването на териториалната цялост и суверенитета на Украйна.