Украйна е виновна за кризата: Пиер Ноел

Пиер Ноел, Int. Institute for Strategic Studies

04.06.2014 | 13:57
Украйна е виновна за кризата: Пиер Ноел

Интервю на Пиер Ноел, Int. Institute for Strategic Studies за Енджи Лау от студиото на Bloomberg TV в Хонконг.


Мисля, че е важно да се постави сегашният спор в някакъв контекст. Самата Украйна от независимостта си през 1991 шантажираше Русия с цел извличане на огромни икономически ползи от Москва и в този случай - от Газпром. Преговаряше за по-евтин газ с ясното съзнание, че разполага с монополна позиция в транзита на руски газ за Европа.

Тя злоупотребяваше с доминантната си позиция по транзита на руски газ, но играта свърши.

Газпром и европейските партньори построиха и продължават да строят тръбопроводи, които заобикалят Украйна и тя загуби това "ядрено оръжие" в газовите си преговори с Москва.

Какво общо има това с Русия, която превзе Крим?

Няма нищо общо като пряка връзка. Но съм убеден, че има силна връзка, силно структурно струпване на фактори, които отслабват Украйна.

Не казвам, че Украйна трябва да прави това, което прави в момента. Не казвам, че Украйна е поканила Русия да направи това, което стана.

Казвам, че газовата ситуация, енергийната ситуация и общата икономическа ситуация в Украйна улеснява Русия да постигне това, което иска да постигне политически в Украйна.

Източна Украйна, която гледа към Русия културно, политически, езиково, религиозно е точно тази част от Украйна, която силно се облагодетелства от евтиния газ от Москва.

Загатнатите европейски и американски предложения към хората от Източна Украйна да гласуват за по-скъпа енергия, за да станат по-енергийно независими от Русия, е икономическа и политическа безсмислица.

Аз не оправдавам това, което Русия прави в Украйна. Само се опитвам да обясня защо Русия държи всички карти в Украйна.

САЩ говорят за санкции, а Световната банка одобри първата инвестиция в Русия от началото на кризата. Канада се противопостави категорично на този частен кредит на Световната банка до една френска компания, която иска да се разшири в Русия. Това е все едно лявата ръка да е знае какво прави дясната. Каква дихотомия между политика и икономика!

Точно така! Мога и аз да разкажа една история, още по-фундаментална при сегашните обстоятелства.

Европейските компании, най-големите клиенти на Газпром в Европа помагаха от години на Газпром да заобиколи Украйна като инвестираха в новите тръбопроводи и станаха инструмент за постигането на тази цел, разбира се, с явното съгласие на своите правителства.

От една страна Европа остави Русия да отслаби структурно Украйна с ясна цел - Украйна злоупотребяваше с монопола си върху транзита на руски газ към Европа, с което създаваше огромен риск за сигурността на континента.

Но ако не признавате, че отслабвате структурно Украйна, когато избухне кризата, когато последиците от стратегията ви се материализира, как можете да излезете и да кажете - добре де, сега ще накажем Русия и ще направим каквото можем да помогнем на Украйна да се отърве от руския газ и влияние.

ЕС и САЩ бяха напълно неспособни да обяснят стратегията за доверено партньорство с Украйна през последните 15г.