fallback

Русия протестира срещу нападението над посолството в Киев

15.06.2014 | 21:01

Русия изпрати протестна нота на Украйна заради нападението над посолството си в Киев. В събота, 14 юни демонстранти замеряха руското посолство в Киев с камъни и коктейли Молотов и свалиха знамето. Според руското МВнР в нападението са участвали бойци от отряда Азов, финансирани от милиардера Игор Коломойски. "Що се отнася до вакханалията, устроена от младежи с неонацистки и подобни неприлични лозунги по отношение на руското посолство, в МВнР на Украйна е отправена официална нота с искане да бъдат открити и наказани виновните и да бъдат покрити нанесените щети", заяви руският външен министър Сергей Лавров.

Инцидентът стана на фона на опитите да се подновят тристранните газови преговори между Украйна, Русия и ЕС в Киев в неделя, 15 юни.

Бизнесменът Игор Коломойски представи на президента Порошенко в събота план за строителство на защитна стена по границата с Русия, съобщи ББС.

Стената ще бъде дълга 2000 км и строителството ще струва около 100 млн евро. Ако проектът бъде одобрен ще отнеме 5-6 месеца. Стената трябва да попречи на въоръжени бунтовници и бронирана техника да влиза в Украйна от Русия.

Такива стени има на границата на Израел с палестинските територии и Сирия, както и между САЩ и Мексико. Игор Коломойски бе назначен от и.д. президент на Украйна Олександър Турчинов начело на Днепропетровска област.

 

fallback
Още от Свят
fallback