Украинските сили отвърнаха на насилието от страна на проруските сепаратисти

В Украйна е ден на траур в памет на загиналите военнослужещи и граничари

15.06.2014 | 09:01 Редактор: Ирина Георгиева
Украинските сили отвърнаха на насилието от страна на проруските сепаратисти

В Украйна е ден на траур в памет на загиналите военнослужещи и граничари. На 14 юни  проруски бунтовници свалиха военен транспортен самолет и отнеха живота на 49 войници, които пътуваха с него. Президентът Порошенко обяви, че терористите ще получат адекватен отговор. Тази нощ над 50 проруски сепаратисти са убити от армията при сражения близо до Краматорск.

Освен въздушното нападение на украинската армия в източната част на страната, силите за сигурност са са унищожили и два блокпоста на опълченците в Луганск. Президентът на страната, Петро Порошенко обяви, че сепаратистите губят позиции.

"Терористите започват да отстъпват от много райони в Източна Украйна. Основната задача на нашите войски е да поемат контрола над границата с Русия за да не може сепаратистите да получават оръжия, подкрепления, техника и екипировка от Москва,", заяви Порошенко.

Премиерът на самопровъзгласената Донецка народна република Александър Бородай заяви, че похитените наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа се намират в Северодонецк,Луганска област Бородай заяви, че не разполага с по-подробна информация, понеже е трудно да се получат точни данни, вследствие на интензивните бойни действия в околностите на града.

Междувременно председателят на ЕС Херман ван Ромпой призова Русия да прекрати доставките на оръжие за Източна Украйна. Според него въоръжените екстремисти се ползват с външна подкрепа, включително доставки на оръжие и подкрепления в жива сила. Русия, като страна, граничеща с Украйна, носи първостепенна отговорност за обезпечаването на незабавното прекратяване на този поток допълни още Ромпой.