fallback

Германия не се отказва от подкрепата за Юнкер за ЕК

10.06.2014 | 21:49

Германският канцлер Ангела Меркел потвърди подкрепата си за Жан-Клод Юнкер за президент на ЕК.

Меркел направи изявлението след разговори в Швеция, по покана на министър-председателя Фредрик РАйнфелд, на които присъстваха и британският премиер Дейвид Камерън и холандският министър-председател Марк Рюте.

Неформалната среща се проведе на фона на кампанията, водена от Камерън, който обеща референдум заоставането на Великобритания в ЕС, срещу номинацията на бившия премиер на Люксембург, федералистът Юнкер, да поеме управлението на изпълнителния орган на общността.

"Заявих, че за мен Жан-Клод Юнкер е кандидатът за поста президент на Комисията и искам той стане президент", заяви Ангела Меркел на пресконференцията в правителствената резиденция Харпсунд.

Кой да бъде следващият президент на ЕК предизвика разгорещен дебат след европейските избори през май 2014.

Четиримата лидери са разговаряли до около 01:00ч. през нощта на 10 юни, но позицията на Меркел е останала непроменена, цитира Ройтерс свой източник от офиса на британския премиер.

Камерън се е надявал срещата да даде повече влияние на съюза против номинацията на Юнкер, съобщава още агенцията.

Великобритания гледа на Юнкер като на старомоден европейски федералист и настоява, че на поста трябва да бъде избран човек, по-отворен за реформи в ЕС и намаляване на властта на Брюксел.

Юнкер има подкрепата на Европейската народна партия, най-голямата десноцентристка група в Европейския парламент, която го избра за нейн кандидат за поста преди европейските избори през май.

Изказванията на Меркел и Камерън - във видеото.

 

fallback
Още от Свят
fallback