ЕК изпрати коментарите за споразумението за партньорство с България за периода 2014-2020 г.

Коментарите са известни и засягат необходимостта от реформи

10.06.2014 | 16:37 Редактор: Ирина Георгиева
ЕК изпрати коментарите за споразумението за партньорство с България за периода 2014-2020 г.

ЕК изпрати коментарите за споразумението за партньорство с България за периода 2014-2020 година, съобщи агенция БГНЕС, която публикува документа. Повечето от коментарите са добре известни и засягат необходимостта от реформи в секторите здравеопазване, образование, публична администрация, енергийна ефективност, водни ресурси, ромско малцинство. 

ЕК напомня на българските власти да наблегнат в онези дейности в рамките на структурните и инвестиционните фондове, които носят най-голяма добавена стойност за новаторски, устойчив и всеобхватен растеж.

По отношение на здравеопазването Комисията преценява плана за реформи, получен през януари тази година, като стъпка в правилна посока. В същото време се посочва, че стратегията в здравеопазването не е достатъчно конкретна като реформи, времева рамка и финансиране.

Комисията отчита липса на връзка между образованието, научните организации и бизнеса. Що се отнася до ромското малцинство България трябва да предложи конкретни подходи за справяне с комплексните ромски проблеми - заетост, образование, здравеопазване, жилища в България и координационен механизъм за стратегията за интеграция на ромите.

Брюксел определя напредъка в съдебната система като много малък и препоръчва ускоряване на усилията в тази област.

Комисията има редица забележки и относно обществените поръчки. Според нея трябва да се засили взаимодействието между институциите и да има повече контрол, така че да се намалят рисковете от различни тълкувания, връзкарство и подкупи.

ЕК дава и конкретни бележки към ресорните министерства, които управляват европейски фондове, без да ги назовава.

Подготовката на Споразумението за партньорство, започнала още при управлението на ГЕРБ, продължава вече две години. България е изпратила за съгласуване всичките седем оперативни програми за периода 2014-2020 година. В следващите седмици се очаква ЕК да излезе с коментари и по тях. Те бяха изпратени един месец предсрочно с цел по-ранното им потвърждаване и стартиране на програмния период още тази година.