МВФ не очаква „твърдо приземяване“ на китайската икономика

Финансовата институция препоръча на властите в Пекин да се въздържат от мащабни икономически стимули

06.06.2014 | 11:10 Редактор: Мариета Иванова
МВФ не очаква „твърдо приземяване“ на китайската икономика

Международният валутен фонд не очаква "твърдо приземяване" за китайската икономика. Институцията обаче препоръча на властите в Пекин да се въздържат от мащабни икономически стимули, а вместо това да се фокусират върху ограничаването на рисковете, свързани с кредитната експанзия и сенчестото банкиране.

Редакторът на Bloomberg  Стивън Енгъл  обобщава, че проблемите пред китайската икономика не са малко.

„Имотният сектор пострада заради затягането на кредитния пазар. Тежката индустрия понесе щети заради забавянето на икономическия растеж и втвърдяването на екологичните норми. Износът се възстановява по-бавно от очакваното, успоредно с глобалната икономика, която също расте с минимални темпове. Китайските общини продължават да трупат огромни дългове, които се комбинират с рязкото забавяне в темповете на растежа през първото тримесечие- на много места в страната, включително и в някои от важните провинции. Въобще - очертава се доста мрачна картина“, коментира  Енгъл.

Въпреки не малкото проблеми, по думите на заместник- управляващия директор в МВФ Дейвид Липтън, който е на посещение в Китай, страната предприема правилните стъпки. По думите му приоритет на страната трябва да бъде именно ограничаването на тези рискове и че управляващите не трябва да прибягват до мащабни икономически стимули, за да подкрепят растежа.

Според Липтън 7,5% или малко по-нисък ръст на икономиката е постижима цел за тази година, но догодина той може да падне до 7 на сто. Но това не е непременно лоша новина. На въпрос как ще коментира всички тези тревожни сигнали в това число и огромните дългове на местните власти, той отговори, че на този етап не вижда причина за ревизиране на прогнозата си за растежа.  Липтън допълни още, че  „със сигурност има необходимост от повишено внимание и бдителност, в случай, че станем свидетели на забавяне“.

Вижте още по темата от видеото.