Глобалната перспектива: Кредитната дилема в Китай

Коментар на Зеб Екарт, Bloomberg, Хонконг

06.06.2014 | 10:17
Глобалната перспектива: Кредитната дилема в Китай

Наистина балансът беше добър. От една страна кредитният бум в Китай през последните 5 години помогна на страната да устои на глобалната рецесия, но от друга, това доведе до астрономически дългови нива за китайските общини и компании.

Някои наблюдатели прогнозират неизбежна дългова криза в определени китайски градове.

Други са по-малко скептични и казват, че китайскотро правителство разполага с инструментите, за да запази устойчиви нива на кредитиране, но само там, когато то е крайно необходимо.

Ако се вгледаме в корпоративното и потребителско кредитиране в Китай, през април то е нараснало с най-бавния си тем за последните 8 години.

Растежът на брутния вътешен продукт на страната през първото тримесечие достигна 7,4%.

Ако се върнем обаче към ноември 2009, това е моментът, когато кредитирането нарасна с 35%.

В същия момент през първото тримесечие на 2010 БВП нарасна с 12%.

Със свиването на кредитирането обаче растежът на икономиката също се охалажда.

Според анализатора на CICC Чен Джиан Хен забавянето на финансирането е една от основните причини за това, че икономиката е изгубила своята инерция.

Тя препоръчва разхлабване на банковите регулации, както и продажбата на инфраструктурни облигации, които да подкрепят въстановяването и устойчивото развитие на страната.

Преди 2 седмици китайският премиер Ли Къциян заяви, че натискът върху икономиката остава силен и правителството ще представи политики, за да реши евентуалните проблеми с финансирането в реалната икономика.

China Daily цитира думите на Ли, че реформите във финансовия сектор са абсолютно необходими на фона на отчетливото забавяне на индустраилното просиводство и инвестициите в активи с фиксирана доходност, както и на продажбите на дербно.

В основата на всичко това е извънбалансовото кредитиране.

Предполага се, че то възлиза на трилиони долари.

Всъщност през 2012 заемите достигнаха рекордните 17,9 трилиона долара.

От тогава тази цифра се е понижила. 7-дневната репо лихва или лихвите по сделки за обратно изкупуване, плащани от банките, през 2013 достигна рекордни нива, след като правителството поиска от банките да обуздаят кредитирането.

Станахме свидетели на рязко свиване на кредитирането, след като репо лихвите достигнаха 10,77%.

Китай определено отчита прогрес спрямо тези така опасните нива на кредитиране през 2012.

Тогава общите задължения на страната достигнаха 200% от БВП.

Пазарът на недвижими имоти остава в центъра на кредитната дилема.

Опасенията, че китайски строителни фирми могат да фалират, накараха правителството да действа бързо и да стимулира кредитирането в провинциалните райони, като в някои случаи облекчи капиталовите изисквания за някои конкретни банки.  

Тази стъпка доведе до устойчив спад на цените на нови жилища, които през април достигнаха едногодишно дъно.

Китайскиото правителство заяви недвусмислено, че дните, когато прилагаше икономически стимули за трилиони долари, като през 2008, отдавна са отминали.

Вместо това е вероятно да станем свидетели на ново калибриране на капиталовите изисквания за банките, както и на няои нови иновативни мерки, като например заеми от централната банка предназначени специално за закупуването на жилища.

Това са част от мерките, които имат за цел да пдкрепят инерцията на китайската икономика, както и на икономиката в глобален мащаб.

Това беше Global Outlook за днес.

Зеб Ескерт, Хонконг.