Гривната стана чужда валута на Крим

От 1 юни полуостровът въведе рублата

01.06.2014 | 08:42
Гривната стана чужда валута на Крим

От 1 юни 2014 руската рубла е единствената официална валута на полуостров Крим.

Украинската гривна получи статут на чуждестранна валута.

Курсът на гривната ще бъде в размер, установен от кредитните институции в Крим, съобщава Министерството на икономическото развитие и търговията.

Регионът е създал нова централна банка и очаква да получи 30 милиона долара подкрепа от Русия.

По информация на Интерфакс, Москва ще изпрати на Крим 1 милиард рубли или 30 милиона през следващите дни за стабилизиране на финансовото положение на полуострова.

Според първоначално подписания от руския президент Владимир Путин закон едновременното използване на двете валути трябваше да продължи до 1 януари 2016 година.

Репортаж на международния редактор Мартина Ганчева.

 

Още по темата

Националната банка на Украйна удължи ограничението на теглене на средства от валутните сметки на населението.

Ограничението действаше три месеца, от март 2014, удължено бе на 1 май и срокът трябваше да изтече на 1 юни 2014.

С новото постановление на централната банка всички ограничения се дублират, въвежда се и още едно - теглене на пари от сметки в гривни, до 150 000 \12 700 щ.д.\ за денонощие.

Последното не се отнася до командировъчни, заплати, пенсии и стипендии.

Новост има и в сроковете - досега ограниченията важаха за един месец и се подновяваха. Сега те важат за три месеца, до 1 септември 2014, съобщава Вести.ua.

В момента част от магазините на Крим приемат само рубли, но не могат да връщат и затова са принудени да приемат и двете валути.
Наблюдава се леко поскъпване на някои услуги.



Президентът на Украйна създаде работна група по проблемите на валутните кредити на украинците.

В състава й влизат депутати, представители на Националната банка на Украйна, Асоциацията на украинските банки и Асоциацията на финансовите учреждения, представители на обществеността.

До 3 юни работната група трябва да подготви предложение за законодателно регулиране на въпроса за намаляване на негативните посредици от отслабването на националната валута за украинските граждани, които имат неизплатени задължения по валутни кредити.