Русия се готви да посрещне по-тежки санкции

Репортаж на Васко Михайлов, кор. на БНР в Москва за Денят он ер

25.04.2014 | 22:20
Русия се готви да посрещне по-тежки санкции

Русия се готви усилено за по-тежки икономически мерки, съобщи Васко Василев, кореспондент на БНР в Москва за предаването Денят он ер с Веселин Дремджиев на 25 април.

Санкциите

Президентският съветник Сергей Глазев, смятан за много влиятелен икономист в обкръжението на Путин е предложил днес редица мерки, които евентуално да парират ефекта от санкциите. Сред тях – държавните активи на Русия в долари и евро да бъдат преместени в неутрални страни, държавата по възможност изцяло да се откаже от използването поне във вътрешен план на чуждестранни валути като американската и европейската, има идея дори Русия да продава своите енергоносители само с рубли, а не в долари, както в момента.

Глазев обаче е признал, че това са негови, лични идеи, които не е обсъждал с президента и това не е виждане на Кремъл, поясни Васко Михайлов. Подобни мерки биха били трудно осъществими при интеграцията на руската икономика в световната и подобно връщане към съветския тип модел на развитие би бил невъзможен. Най-абсурдното според Глазев би била кампанията сред населението изцяло да се откаже от доларови и еврови влогове, на фона на спада на рублата, изгубила 20% от стойността си от началото на годината.

Visa MasterCard

Русия има амбицията до края на годината да направи своя разплащателна карта, която ще действа на първо време само в рамките на страната, съобщи Михайлов. Русия дава като положителен китайския пример, където преди години е била създадена подобна национална разплащателна система. Въпреки че трудно си е пробила път в света, в момента е доста популярна и се използва.

Skype и Gmail

Отношението на руския президент Путин към Интернет е известно отдавна. Преди време той го нарече „помийна яма“, сега разбрахме, че е "спецпроект на ЦРУ." Недоволството на Путин е предизвикано от факта, че основните сървъри са в САЩ, а по този начин информацията за хората и това, което са писали, се съхранява там. Така Русия няма възможност да контролира информацията и да влияе по някакъв начин. Идеята като че ли е създаване на руски интернет и най-популярните компании, които предоставят поща или социални мрежи, да имат сървъри на руска територия. Никой не може да ги задължи да направят това, но ако не го направят е твърде възможно след време да им бъде отрязан достъпът до Русия. Както е в Китай.

Инфлация

В Русия на преден план вече излезе бирата, защото водката поскъпва драстично и то планомерно, със стъпки, определени от държавата. Последното поскъпване беше през март, а през август – още 10%. Половинка бутилка водка, най-популярната  опаковка в Русия, вече струва около 8-9 лв, мин. Цена, но в магазините не може да се намери за по-малко от 15л.

Не само водката, много силно поскъпват млечните продукти и зеленчуците в Русия. Инфлацията по официални данни е само 6-7%, но реално е по-голяма при хранителните продукти, което се усеща и в решението на централната банка да повиши основния лихвен процент, завърши кореспонденцията си Васко Михайлов.