fallback

Русия смята да забрани на САЩ да използават руските Союз, единствен вариант за достигане на МКС

Причината са серията санкции, наложени върху Русия

15.05.2014 | 12:01 Автор: Ирина Георгиева

Русия заплаши САЩ,  че ще забрани на американските космонавти да използва руския космически кораб, с който може да се стигне до Международната космическа станция, съобщават от Independent. Причина за заплахата са серията санкции, наложени върху Русия.

Международната космическа станция се управлява съвместно от 15 държави, но може да бъде достигната само с помощта на руската космическа совалка Союз, тъй като НАСА „пенсионира“ космическите си совалки през 2011г.

Бившите съперници в Студената война си сътрудничиха по проекта след края на „космическата надпревара“, въпреки различията си по външната политика. Отношенията между Русия и САЩ се влошиха след анексията на Крим в Руската федерация.

След серия туитове, руският вицепремиер Дмитрий Рогозин каза, че ще се оттегли от своето сътрудничество след изтичането на настоящото споразумение през 2020г, цитираха от Independent.

„Не сме много загрижени за продължението на разработването на високотехнологични проекти с такъв ненадежден партньор, какъвто е САЩ.“, подчерта Рогозин пред журналисти.

Руският вицепремиер заяви, че Москва планира "стратегически промени" в своята космическа индустрия след 2020 г. По негови думи руснаците имат за цел да влагат парите, които сега отиват за космическата станция в "проект с повече перспективи". Според Рогозин, Русия може да използва станцията без САЩ, подчертавайки, че руският сегмент може да се съществува самостоятелно, докато американския не може.

Междувременно на 14 май сутринта , капсулата на руския Союз успешно се завърна от Международната космическа станция  на Земята с международен екип от трима астронавти. Те са прекарали 188 дни в Космоса.

fallback
Още от Свят
fallback