Гърция облекчава крайбрежното строителство

Самарас се опитва да насърчи инвеститорите

13.05.2014 | 11:14
Гърция облекчава крайбрежното строителство

Гърция възнамерява да позволи повече строителство край брега, за да насърчи икономиката си, съобщава Ройтерс.

Средиземноморското крайбрежие на Гърция остава по-недоразвито в сравнение с някои други страни от Южна Европа като Испания.

Проектозаконът ще ускори получаването на строителни разрешителни за крайбрежни хотели и ще облекчи процедурата по поставяне на чадъри, щандове за напитки и шезлонги.

Министър-председателят Антонис Самарас се опитва да насърчи инвеститорите, за да може страната да излезе от най-тежката следвоенна криза.

Данните, публикувани на 12 май 2014, показват леко подобрение - новото строителство е намаляло само с 5,9% през февруари.

Проектозаконът, който бе представен на обществено обсъждане до 13 май 2014, предизвика бурни протести в Гърция. Еколози, синдикати и дори някои депутати от управляващата коалиция, от Сириза и ПАСОК го атакуваха яростно.

Текстът ще позволи на бизнеса да плати глоби и да легализира незаконно строителство. Издаването на разрешително за строеж за хотели близо до брега ще бъде опростено. Концесионерите на плажа ще имат право да поставят чадърите и шезлонгите по-близо един до друг.

"Икономическото значение на бреговата зона е огромно, има много големи възможности за развитие, които предоставя", обосновава се Министерството на финансите.

Туризмът дава препитание на около 20% от работещите в Гърция.


Младежката безработица в Гърция достигна ново рекордно високо ниво. 56% от хората до 29 години са без работа. Само две седмици преди изборите за нов Европейски парламент, жителите на Атина не са особено оптимистични за бъдещето си

Четири години след началото на рецесията, Гърция продължава със съкращенията и затягането на коланите.

За да помогне на гръцкото правителство, холандското посолство в Атина е създало организация, която обучава младежите, свързва ги свърже с нови работодатели и да им разясни условията за създаването на собствен бизнес. Все пак, настроенията сред хората до 29 години, преди евровота в края на месеца не са особено оптимистични.

София Чалкиди от Атина казва, че е имала намерение да замине в чужбина, както са направили нейните приятели, но въпреки всичко е решила да остане тук.

"Можеш да оставиш кризата да те погълне или да се бориш. Все пак аз не вярвам, че европейските институции ще ни помогнат", казва София.

Вижте репортажа на международния редактор Боби Бъчваров във видеото.