През март износът на България се свива за трети пореден месец

Дефицитът за месеца почти се е удвоил на годишна база, нараствайки с 97% до 753 млн. лв., съобщава НСИ

12.05.2014 | 16:48 Редактор: Ирина Георгиева
През март износът на България се свива за трети пореден месец

През март износът на България се свива за трети пореден месец, отразявайки се негативно върху търговския баланс на страната, като дефицитът за месеца почти се е удвоил на годишна база, нараствайки с 97% до 753 млн. лв., съобщава НСИ.

За първото тримесечие търговският дефицит се разширява с още около 737 млн. лв., или с 51%, като надхвърля 2 млрд. лв. През март общият износ на България намалява с близо 9% спрямо същия месец на предходната година до 3,2 млрд. лв. За първото тримесечие на 2014 г. понижението е с близо 7% на годишна база до 9,5 млрд. лв.

Държавите от Европейския съюз са основен търговски партньор на България, като по-тесни търговски взаимоотношения страната развива с Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират около 72% от износа за Европа.

През периода януари - март 2014 г. износът на България за трети страни намалява с 16.8% спрямо същия период на 2013 г. и е в размер на 3.4 млрд. лeва, съобщиха от НСИ. Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Руската федерация, Сингапур, Обединените арабски емирства и бившата югославска република Македония формират над 55% от износа за трети страни