Путин участва на военния парад в Севастопол

Русия празнува 69 години от победата във Втората световна война

09.05.2014 | 22:24
Путин участва на военния парад в Севастопол

70 самолета, хеликоптери Ми-8, Ми-28, Ка-52 и Ми-26 участваха в демонстрационен полет над Севастопол по време на парада за 9 май.


70 топовни салюта бяха дадени от корабите по случай 70г. от освобождението на Севастопол.


По улиците на столицата на Крим преминаха ветерани и военни части, 38 единици военна техника, включително брегови ракетни комплекси Баснион, бронирани коли Тигър, гладкоцевно оръдие Рапира, полева реактивна система Град, зенитно-ракетни комплекси.


В морския пазар участваха хатери, ракетни и противолодъчни кораби, крайцерът Москва и един от най-големите ветроходи в света, Крузенщерн.

Руският президент Владимир Путин заяви, че страната е станала по-силна с Крим. Той каза, че 2014 ще остане знаменателна в историята.

Обръщението бе направено по време на парада за 9 май, с който Русия отбелязва годишнината от победата във Втората световна война.
Путин благодари на въоръжените сили за ролята им във Втората световна война и поздрави присъединяването на полуострова към РФ.

"Уверен съм, че 2014 ще влезе в историята на Севастопол и на цялата страна като годината, в която всички граждани взеха твърдото решение да бъдат заедно с Русия", заяви Путин, който прие по-рано през деня и парада за 9 май в Москва, на Червения площад.

Владимир Путин посещава Крим за пръв път откакто Русия анексира полуострова от Украйна през март 2014. Реакциите не закъсняха.

Украинското правителство определи участието му на парада за 9 май в Севастопол  като провокация, допринасяща за ескалиране на напрежението.

МВнР на Украйна съобщи, че с тази визита Русия не търси дипломатически изход от кризата. Киев съобщи, че 20 души са загинали при операция срещу сепаратистите в Мариупол.

Министърът на вътрешните работи на Украйна, Арсени Яценюк, каза, че са били убити проруски активисти и един офицер от украинските сили за сигурност.

Ген.-секретар на НАТО определи присъствието на Путин в Крим като неуместно. "Все още Крим е украинска територия и доколкото знам, украинските власти не канили Путин", каза Расмусен.

Белият дом обяви, че посещението на Путин на полуострова ще засили напрежението.

Войниците на нацистка Германия нахлуха в Съветския съюз, в който влизаше и Украйна, през юни 1941 и стигна почти до Москва, преди да бъдат изтласкани обратно чак до Берлин. През 1954 Крим бе поставен украинска администрация.
След падането на СССР Русия запази силно военно присъствие на полуострова, а над половината от населението на Крим се определят като етнически руснаци.

 

Кадри от парада в Севастопол - във видеото.