Киев обяви готовност за диалог с поддръжниците на федерализацията на Украйна

Съветът за национална сигурност и отбрана обяви, че всички са уморени от войната – и военни, и мирни граждани

08.05.2014 | 12:48 Редактор: Мариета Иванова
Киев обяви готовност за диалог с поддръжниците на федерализацията на Украйна

Властите в Киев обявиха готовност да водят мирен диалог с поддръжниците на федерализацията на Украйна, позиционирани в източната част на страната, с цел премахване на противопоставянето и предотвратяване на нови жертви. Такова изявление направи заместник-секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Виктория Сюмар, предаде ИТАР- ТАСС.

„Всички се измориха от войната – и военните, и мирните граждани в Украйна. Затова, където е възможно да бъде намерено решение чрез диалог, украинската власт е готова да го направи“, посочва  Сюмар, цитирана от украинската информационна агенция УНИАН.

Преди това от областния съвет на Донецк се обърнаха към киевските власти с призив да прекратят операцията с участие на въоръжени сили и незабавно да изтеглят украинските военни части към техните постоянни локации. В разпространено до медиите обръщение на областния съвет се подчертава, че „започнатата по решение на управляващите в страната операция на север от Донецка област е довела вече до многочислени жертви сред мирното население“.

Президентът на Русия Владимир Путин също призова Киев „незабавно да прекрати всички военни и наказателни операции в Югоизточна Украйна“, които по неговите думи не се явяват „надежден път за решаване на вътрешните спорове“, а напротив- изострят разделението.