Москва обвини властите Киев е престъпна безотговорност

Съединените щати призоваха за незабавни действия за намаляване на напрежението в Украйна

03.05.2014 | 18:40 Редактор: Мариета Иванова
Москва обвини властите Киев е престъпна безотговорност

След размириците в Източна Украйна международните реакции не закъсняха. Москва обяви, че осъжда насилието в Одеса и престъпната безотговорност на прозападните власти в Киев.

Русия обвини Киев, че не се е справил с потушаването на напрежението, и че милицията в Одеса не е действала адекватно за овладяване на ситуацията.

Според лидера на украинската партия „Удар" Виталий Кличко властите са били предупредени за възможни провокации, но когато сблъсъците са започнали, органите на реда не са се намесили.

Говорителят на руския президент Владимир Путин- Дмитрий Песков, заяви, че държавният глава изказва съболезнования на близките на жертвите в Одеса.

Още по темата

„Ние за съжаление нямаме възможност да изразим съболезнования на официален Киев, както е прието в международната практика, тъй като такава официална власт не съществува”, посочи Песков, цитиран от ИТАР- ТАСС. – „Президентът обаче изразява своите съболезнования на роднините на убитите и изгорелите живи в Одеса и пожелава бързо възстановяване на пострадалите в наказателната операция”.

Песков допълни още, че при тези обстоятелства не може да става дума за разоръжаване на проруските привърженици в Югоизточна Украйна, тъй като сигурността им е под заплаха.

Изпълняващият длъжността премиер на Крим и председател на Съвета на министрите Сергей Аксенов призова виновните за масовите безредици в Одеса, довели до  човешки жертви, да бъдат привлечени под строга углавна отговорност, съобщава РИА- Новости.

 „Изразявам дълбоки съболезнования на гражданите на Одеса и на жителите на Югоизточна Украйна, на роднините и близките на загиналите. Човешки жертви днес дадоха членове на отрядите за народна самоотбрана и мирни граждани. Жителите на Крим особено скърбят за невинните жертви, загинали в резултат на запаления „Дом на профсъюзите” в Одеса. Всички виновни за смъртта на тези хора трябва да бъдат привлечени под строга углавна отговорност”, подчертава Аксенов, цитиран от пресслужбата на Кримското правителство.

Междувременно Съединените щати призоваха за незабавни действия за намаляване на напрежението в Украйна. Говорителят на Държавния департамент Мари Харф призова всички страни да работят заедно, за да се възстанови спокойствието, законността и реда в Украйна, а местните власти да започнат разследване и да подведат виновните към отговорност.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери подчерта, че е важно Русия да оттегли подкрепата си за сепаратистите, които превзеха правителствени сгради в десетина селища в Югоизточна Украйна, съобщава Associated press.

В телефонен разговор американският държавен секретар Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров обсъдили последните събития в Украйна, включително и сблъсъците между привърженици и противници на Русия в Одеса, довели до смъртта на най- малко 46 души.

Още по темата

Лавров призовал САЩ да употребят цялото си влияние, за да принудят „киевските власти незабавно да прекратят бойните действия в югоизточните региони на Украйна, да изтеглят войските и да освободят участниците в протестите", съобщи руското външно министерство, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Лавров подчертал, че наказателната операция в Югоизточна Украйна тласка страната към "братоубийствен конфликт".

В разговора си с Кери, руският външен министър изтъкнал също, че е важно да се задейства потенциала на ОССЕ за намаляване на напрежението в Украйна и започване на общонационален диалог, най-вече по конституционната реформа.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън настоя за независимо разследване на обстоятелствата, довели до множество убити и ранени в Одеса, пише Dnes.bg.

Аштън призовава виновниците да бъдат изправени пред правосъдието. По нейните думи събитията трябва да доведат до размисъл, а украинците трябва да използват момента, за да преодолеят изкуствено насаденото разделение от последните месеци.

Аштън настоява всички политически сили да поемат своята отговорност и да преминат към мирен диалог, за да намерят изход от кризата.  Тя подчерта, че всички страни, подписали споразумението от Женева, трябва да увеличат усилията си за неговото приложение

ЕС приканва всички да бъдат максимално сдържани и да не използват случая за допълнително нагнетяване на омраза и за предизвикване на безсмислено насилие.


коментирай >
Още от Свят
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма