fallback

НАТО предупреди Русия

Изявление на ген.-секретар Андерс Фог Расмусен

13.04.2014 | 15:37

Ген.секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен изрази тревогата си от ескалацията на напрежението в Украйна.

„Изключително съм разтревожен от продължаващата ескалация на напрежението в Източна Украйна. Виждаме съгласувана кампания, водена от про-руски сепаратисти, целяща дестабилизиране на Украйна като суверенна държава. Новата поява на хора, въоръжени със специални руски оръжия и еднакви униформи без обозначителни значи, носени преди от руските войници по време на незаконното и нелегитимно нахлуване на Кримския полуостров е сериозно развитие на ситуацията“ – каза Расмусен, цитиран на официалния сайт на НАТО.

Генералният секретар призовава Русия да намали кризата и да изтегли многобройните си войски, включително специални части от района около украинската граница.

„Всяка по-нататъшна руска военна намеса, по какъвто и да било претекст, единствено ще задълбочи руската изолация", се казва още в изявлението на ген.-секретар Андерс Фог Расмусен.

Откъс от статията на Расмусен

"Руската пропаганда срещу НАТО и Запада не е нищо друго, освен димна завеса за прикриване на собствените й незаконни действия. Разсейте димната завеса и истината на място е ясна: Русия анексира Крим под дулото на оръжието, в нарушение на всичките си международни ангажименти..

Русия сега е изолирана от света, международното доверие към нея е разбито.

Русия е изправена пред избор: да спре да обвинява другите за собствените си действия, да изтегли войските си, да отстъпи в съответствие с международните си задължения и да започне отново да гради доверие.

Иначе Русия ще бъде изправена пред продължаваща международна изолация. Това не е в ничий интерес и само ще направи нашия свят по-опасен и непредвидим.

Призовавам Русия да деескалира напрежението. Ще бъдат предприети конкретни мерки."

fallback
Още от Свят
fallback